Půlstoletí Mireille Mathieu: druhá Edith Piaf zpívala v Číně i USA

Paříž - Bývá často přirovnávána ke svému idolu Edith Piaf a stejně jako ona si srdce posluchačů získala šansony. Zpívala před americkým prezidentem Ronaldem Reaganem i libyjským diktátorem Kaddáfím. Půlstoletí na scéně dnes francouzská zpěvačka Mireille Mathieu oslaví koncertem v pařížské Olympii.

Mireille Mathieu slaví půlstoletí na scéně (zdroj: ČT24)

S Edith Piaf má společnou i cestu z ulice ke slávě. Mireille, jako nejstarší ze čtrnácti dětí chudého avignonského kameníka, měla životní dráhu celkem předurčenou. Svého snu stát se zpěvačkou se ale nemínila vzdát, odešla za ním do Paříže a podařilo se jí prorazit. Debutové album En Direct de L'Olympia jí získalo příznivce nejen ve Francii, ale i v USA a Kanadě. K jejímu úspěchu později přispěl také textař Eddy Marnay, který psal i texty pro Edith Piaf.

S ní se na pódiu potkat nestihla, zpívala ale společně s Frankem Sinatrou, Deanem Martinem, Charlesem Aznavourem, Paulem Ankou, Tomem Jonesem či z Juliem Iglésiasem.

Během své kariéry nazpívala na 1 200 písní v devíti jazycích, po celém světě prodala téměř 130 milionů alb. Hity se staly například písně Acropolis adieu či Santa Maria de la Mér. 

Už méně potlesku vzbuzovala Mireilleina ochota vystupovat téměř v kterékoli zemi, je například první západní zpěvačkou, která koncertovala v Číně. „Vystupovala třeba i před bývalým libyjským diktátorem Kaddáfím, téměř každý rok jezdí na ruský festival vojenské hudby a velké pozdvižení způsobila tím, když předloni kritizovala v ruské televizi punkovou skupinu Pussy Riot, i když se později ukázalo, že ruská televize část rozhovoru ustřihla, takže už nezaznělo, že Mireille Mathieu žádala v procesu s Pussy Riot o shovívavost. Blízký vztah k Rusku, ale také k Číně je staršího data. Velké koncerty tam pořádala už v 80. letech, na druhou stranu je třeba dodat, že ve stejnou dobu zpívala i pro Ronalda Reagana pod sochou Svobody,“ připomněl Petr Zavadil, zpravodaj ČT ve Francii.

V pařížské Olympii oslaví osmašedesátiletá Mireille Mathieu padesát let své pěvecké kariéry třemi koncerty, ještě 25. a 26. října. K profesním narozeninám chystá také turné po Francii.

Vydáno pod