V Olomouci ještě pouští lidskému tělu žilou

Olomouc – Lidské tělo zkoumají lékaři od nepaměti, jak se proměňovaly jejich poznatky v novověku? Vědecká knihovna v Olomouci shromáždila na aktuální výstavě tisky o lidské anatomii z 15. až 18. století, a to při příležitosti pětistého výročí narození lékaře Andrease Vesalia. Jeho výpravná kniha o lidské anatomii, která měla výrazný vliv na další vývoj oboru, je také jedním z exponátů.

Olomoucká knihovna vystavuje anatomii (zdroj: ČT24)

Nejvzácnějším exponátem olomoucké výstavy je ale Fasciculus medicine, který byl sepsán v roce 1491 Johannem Kethamem v Benátkách. Nejstarší tištěný atlas člověka byl velmi častou pomůckou při výuce medicíny. Zachovalo se jen několik exemplářů prvního vydání, jeden z nich uchovává také Vědecká knihovna v Olomouci. Moravské město neopustil minimálně čtyři staletí. „První zmínka o něm pochází až z roku 1625, kdy byl zapsán do knihovny brněnských jezuitů,“ potvrdil historik Rostislav Krušinský z olomoucké Vědecké knihovny.

Návštěvníci se na výstavě mohou seznámit s díly více než tří desítek osobností, které přispěly k vývoji anatomie. Například s prvním dílem moderní oftalmologie anebo přelomovou prací vlámského lékaře a profesora anatomie v Padově Andrease Vesalia, od jehož narození uplyne 31. prosince přesně pět set let.

Zhruba pět set je také stránek v jeho knize o stavbě lidského těla. Sepsal ji v pouhých osmadvaceti letech a zajistila mu proslulost po dlouhá staletí. „Jedná se o první moderní anatomický atlas. Vesalius jej poprvé rozdělil do sedmi částí a toto členění se používá dodnes,“ upozornil historik Jiří Glonek. Do dnešních dob se využívá také postup pitvy, kterou Vesalius navrhl.

Fasciculus medicine
Zdroj: ČT24

Spis je doplněn stovkami kreseb především od Tizianova žáka Jana Stefana Kalkara. Bohatý obrazový doprovod byl jedním z kritérií při výběru exponátů na výstavu. Prolistovat si vývoj zobrazování lidského těla od 15. století po osvícení mohou zájemci v Olomouci do 16. listopadu.