Novosvětská se vrací domů, zazní v newyorské Carnegie Hall

New York – Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka se vrací domů. Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka s ní bude 17. listopadu koncertovat v Národní katedrále ve Washingtonu a o den dříve ji představí i publiku newyorské Carnegie Hall – právě zde měl nejslavnější Dvořákův opus v roce 1893 světovou premiéru.

Česká filharmonie veze do Nového světa Novosvětskou (zdroj: ČT24)

„Hrát mistrovu symfonii v místě, které zaznamenalo premiéru v roce 1893… to jsou okolnosti, které dodávají celé věci ohromný lesk,“ konstatuje před americkým turné šéfdirigent českých filharmoniků Jiří Bělohlávek. Kromě Dvořákovy Novosvětské zahraje Česká filharmonie Newyorčanům také Lisztův klavírní koncert č. 2 a Janáčkovu rapsodii Taras Bulba.

Následné vystoupení v americké metropoli jen o den později, 17. listopadu, bude oslavou pětadvacátého výročí Sametové revoluce a Novosvětskou zde doplní výsostně česká skladba, Smetanova symfonická báseň Vltava z cyklu Má vlast. Washingtonský koncert tvoří součást širšího českého programu; v americkém Kongresu se totiž zároveň chystá odhalení busty prezidenta Václava Havla, zúčastní se ho mj. ministr kultury Daniel Herman.

Česká filharmonie bude ovšem ve Spojených státech pobývat od samého začátku listopadu. Vedle vystoupení v New Yorku a Washingtonu ji čeká devět dalších koncertů, převážně v Kalifornii.

Dvořák vyprodal i generálku, Američané skladbu přijali za svou

Dvořákova Novosvětská bývá tradičně označována za absolutní špičku hudebního romantismu i nejlepší dílo světové symfonické tvorby všech dob. Vznikla v době skladatelova pobytu ve Spojených státech amerických, kde působil v letech 1892–1895 jako ředitel newyorské konzervatoře. Jejím základním rysem je syntetická forma, která kloubí černošskou a indiánskou hudbu s typicky českými motivy.

Tóny Novosvětské vůbec poprvé zazněly v New Yorku 16. prosince 1893. Symfonie Z Nového světa byla okamžitým hitem, americké publikum šílelo. Vyprodaná byla i generální zkouška. „Zájem o vstupenky na slavnostní premiéru Novosvětské symfonie byl tak mimořádný, že by k plnému uspokojení zájemců musela i tak obrovská Carnegie Hall několikanásobně zvýšit počet sedadel. Všechny noviny se předháněly v úvahách, zda tatínkova symfonie určí další vývoj americké hudby, a předem tak dílo obklopily jakousi aurou jedinečnosti,“ napsal ve svých vzpomínkách skladatelův syn Otakar, který byl slavnostní premiéře přítomen.

Američané symfonii Z Nového světa dodnes považují částečně za svou. „Mají k ní vlastenecký vztah, slavná píseň Going Home, která vznikla na základě larga z Novosvětské je jednou z nejznámějších, možná nejemotivnějších amerických písní. Cosi jako jako druhá hymna,“ přibližuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Během listopadového turné českých filharmoniků po Spojených státech zazní (příznačně) devětkrát.

Antonín Dvořák
Zdroj: ČT24/Stránky festivalu Dvořákova Praha