Labutí už bylo dost. Brněnské Národní nechává balet soutěžit s twerkem

Brno – Balet není jen Labutí jezero. S tímto poselstvím otevírá baletní soubor Národního divadla Brno novou divadelní sezónu a na internetu zveřejňuje video, ve kterém nechává baletku soupeřit s tanečnicí twerku; chce tak upozornit na soudobé výrazové prostředky tance i na repertoár pro mladého diváka.

„Národní divadlo nesmí být Národní muzeum,“ konstatuje umělecký šéf brněnského baletu Mário Radačovský. „Klasika do našeho repertoáru patří, ale máme tu dnešek a musíme dělat věci, které jsou pro lidi a pro mladé lidi.“ Projevem tohoto přístupu je i nejnovější propagační video, které na Youtube za deset dní zhlédlo téměř sto tisíc lidí. Baletka Ilaria Ghironi na něm poměřuje síly s tanečnicí twerku, moderního a provokativního tance založeném na pohybu hýždí, který ve světové popkultuře proslavila především zpěvačka Beyoncé.

„Cítili jsme, že potřebujeme novou sezonu otevřít něčím, čím na sebe upoutáme. Cítili jsme potřebu dát vědět i lidem, kteří si už neuvědomují, co všechno balet může znamenat, že nabízíme i věci, které je budou bavit, a které je nadchnou,“ vysvětluje marketingový referent divadla Michael Kořínek.

Taneční video přitom není zdaleka první netradiční formou propagace, jíž se brněnské Národní divadlo snaží přitáhnout pozornost i diváky. Na nová představení je z plakátů nelákají známí herci, ale ti, kteří jsou často neviditelní – kostymérky, kulisáci nebo rekvizitáři. „Touto kampaní divákům říkáme, že v Národním divadle je spousta lidí, kteří nejsou hvězdami plakátů, kteří by se na ně asi ani nikdy nedostali, ale bez kterých bychom divadlo nemohli dělat,“ okomentoval netradiční prezentaci ředitel Martin Glaser (více zde).

V Národním divadle Brno soupeří twerk s baletem (zdroj: ČT24)