Drží se Zuby nehty. A po patnácti letech nachystaly novinku

Praha – Patnáct let se čekalo na to, až Zuby nehty zase vezmou do ruky nástroje a opřou se do nich. Skupina někdejších českých rockerek se vrací na pódia s novou deskou Kusy obsahující třináct nových písní. Jejich fanoušci si je mohou poslechnout dnes večer v žižkovském Paláci Akropolis, kde skupina nahrávku pokřtí.

Zuby nehty vydávají novou deksu (zdroj: ČT24)

Co od nové desky vlastně čekat a proč se formace rozhodla připomenout po takové době? „Jsou to písničky, které vytrskly v posledních dvou letech, ač je to zvláštní. My jsme těch patnáct let nijak intenzivně nehráli, říkali jsme, že hrajeme na svatbách, pohřbech a křtinách. Ale postupem času si nás diváci znovu přitáhli na pódia,“ uvedla klávesistka Marka Míková.

Počátky sestavy sahají až do roku 1981, kdy Pavla Slabá, Hana Řepová a Marka Míková daly dohromady skupinu Plyn. O tři roky později dámy změnily název na Dybbuk a rozšířily členskou základnu o Kateřinu Jirčíkovou a Evu Trnkovou. V následujících letech pětice obrážela hudební festivaly a koncerty. Přelom nastal až v roce 1987, kdy se Dybbuk rozpadl a Míková se Slabou založily současné Zuby nehty, kam výjimečně pustí i mužský element - baskytaristy Jana Maxu nebo Martina Černého.

O jejich hudbě se v začátcích mluvilo jako o punku nebo nové vlně, přestože ji samy vnímají jako vážnou.

  • „Zkusim je titulní píseň, která mluví o věcech, jak život jde, jak se spousta věcí rozbije, ale nakonec se zase dají slepit v něco krásného. Takže by to měla být taková mozaika, jak to teď s námi všechno je,“ vysvětlila Míková.

Další koncerty jsou plánované do konce roku v Brně nebo v Bratislavě.

Poslechněte si ukázku z alba: