Moravské divadlo způsobilo první Pád Antikrista

Olomouc - Díky Moravském divadlu v Olomouci získal Pád Antikrista poprvé v Česku scénickou podobu. Výtvarně stylizovaná opera o zlu, které chce ovládnout lidstvo, je dílem německo-židovského skladatele Viktora Ullmana, jenž zahynul v koncentračním táboře Osvětim.

Pád Antikrista se u nás dočkal před olomouckým nastudováním pouze jediného uvedení - v roce 2009 v koncertní podobě v Terezíně. Moravské divadlo se rozhodlo zařazením opery do repertoáru splatit dluh autorovi spjatému s kulturou meziválečného Československa. Ullman složil vizionářské a mystické dílo v roce 1935 na libreto švýcarského spisovatele Alberta Steffena.

Dramatická apokalypsa je vizí vlády Regenta, jenž si nárokuje zbavit lidstvo závislosti na přírodě. „Je to role záporná, role diktátora, který chce ovládnout celý svět, člověka, který snad už přestává být člověkem a využívá nejrůznější způsoby k tomu, aby ovládl lidstvo,“ přiblížil Regenta jeho představitel Václav Málek. V obsazení jej alternuje Jakub Rousek.

Hudebního nastudování se ujal dirigent Miloslav Oswald. Ullmanovu operu předtím neznal, poslechnout si mohl ale pouze jednu jedinou nahrávku, která existuje. Ullmanova hudba jej prý uchvátila. „Je výrazová, velmi dramatická, přechází až do impresionistického charakteru,“ popisuje.

Moravské divadlo splácí dluh Pádem Antikrista (zdroj: ČT24)

Inscenaci, v německém originále, uvedlo Moravské divadlo poprvé na zahájení sedmého ročníku festivalu Dny židovské kultury, u příležitosti výročí skladatelova úmrtí. Na jevišti olomoucké scény se česká premiéra odehrála 31. října. Spojena byla ještě s jedním „debutem“ - se souborem Moravského divadla poprvé spolupracoval režisér Jan Antonín Pitínský.

Vydáno pod