Na básníka Jana Skácela jeho Brno stále vzpomíná

Brno – Vnímavý lyrik a jeden z posledních velkých básníků generace narozené po první světové válce. Jan Skácel pevně spojil svůj život s rodnou Moravou a s domovským Brnem. Zemřel přesně před čtvrt stoletím. Jeho verše si dnes večer připomíná brněnské Divadlo Husa na provázku.

Vzpomínka na Jana Skácela (zdroj: ČT24)

Snad bychom měli vyklidit to město,

zanechat všechno krásně pomýlené

na pospas sobolům.

Hle, Brno zabírají hbití rorýsi

a nepatřičná touha bere za loket.

Takto popisoval své domovské město básník Jan Skácel. Narodil se sice ve Vnorovech na Hodonínsku, většinu života ale prožil právě v jihomoravské metropoli. V Brně vystudoval filosofii na univerzitě a začal kariéru v médiích, z níž nejslavnější je jeho působení v roli šéfredaktora kulturní revue Host do domu.

Právě k tomuto období chystá rajhradský Památník písemnictví na Moravě novou výstavu. Expozice se otevře 27. listopadu a potrvá do června. Připomene atmosféru 60. let minulého století a její odraz na stránkách časopisu, který vycházel právě pod Skácelovým vedením. Host do domu představuje podle tvůrců výstavy „téměř naplněný sen o dokonalém literárním časopise“.

Tak, jako básník vzpomínal Brno ve svých verších, vzpomíná i Brno na svého slavného poetu. Brněnský magistrát chce nechat Skácelovi zbudovat sochu, která bude umístěna v parku na Špilberku. Od roku 2006 pak zdobí brněnské centrální náměstí Svobody Skácelova kašna. Bronzovou fontánu s několika desítkami trysek po obvodu zdobí básníkovy verše.

Jan Skácel zemřel 7. listopadu 1989 na rozedmu plic. Právě toto výročí si dnes připomíná i brněnské Divadlo Husa na provázku. Program na sklepní scéně divadla nese název Večer s bukovými křídly. Skácela připomenou fotografie Jefa Kratochvila, dokument Jan Skácel aneb Kolik příležitostí má růže, vystoupí literární vědci, hudebníci i soudobí básníci. Poctu poetovi složí jak jinak než skrz poezii.