Nezval a Kuběna malovali nejen slovy

Zlín - Do zajímavé paralely staví básníky Vítězslava Nezvala a generaci mladšího Jiřího Kuběny výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. Nepředstavuje je jako literáty, ale jako výtvarníky.

Vítězslav Nezval - velký básník, uznávaný před válkou i po nástupu komunismu. Když bral do ruky štětec, maloval sám sebe, krásné ženy anebo své přátele, mocné i pronásledované. Na výstavě se tak vedle sebe ocitl básník Konstantin Biebl a komunistický prezident Klement Gottwald. Svůj portrét má ve Zlíně i Nezval - jeho autorem je Josef Šíma.

Jiří Kuběna – historik umění a básník, který Nezvalovu poezii od mládí obdivoval. Sám ale směl oficiálně vydávat až po pádu totality. Dodnes žije na hradě Bítov, kde působil po revoluci jako kastelán, a Bítov se promítá i do jeho tvorby. Kolekci pláten na výstavě doplňují bohatě ilustrované osobní deníky a pestré masky, v nichž své verše přednášel.

„Pokud jde o kvalitu, Vítězslav Nezval je na hranici, u něj jde o takzvané nedělní malování. U Jiřího Kuběny zase bylo malování velmi krátkou etapou,“ srovnává oba umělce spoluautor výstavy Pavel Petr. Kuběna své své obrazy namaloval během krátkého období na počátku 70. let, pak se vrátil výhradně k poezii. Předčítat ze své tvorby bude na pozvání galerie příští rok přímo v prostorách výstavy. Obrazy, kresby a dokumenty z díla Vítězslava Nezvala a Jiřího Kuběny jsou ve Zlíně k vidění do 22. února.

Básníci Nezval a Kuběna ve Zlíně malují (zdroj: ČT24)