Bojovka i bourání. Druhá Noc divadel slibuje hodně muziky

Praha – V sobotu v noci divadla v republice nezamykají. Proběhne totiž druhý ročník Noci divadel, která je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night. A ještě před vypuknutím se do něj zapojilo už 29 měst a 119 souborů. Událost loni přilákala na 40 tisíc návštěvníků, tento rok se jich očekává ještě víc. Společným tématem byl vyhlášen Rok české hudby.

V souladu s tématem - Rokem české hudby - připravily brněnské scény bojovou hru věnovanou Leoši Janáčkovi, Moravské divadlo Olomouc zase překvapí hereckým koncertem. Ostravské scény se spojily pro přípravu celoměstské hry „Od divadla k divadlu“. Královéhradecké Klicperovo divadlo zve na prohlídky výstavy kostýmů a rekvizit spojené s prohlídkami interiérů, zákulisí a dílen. V Chebu lákají na půjčovnu kostýmů a improvizační hereckou dílnu.

A co se bude dít v Praze? Divadlo na Vinohradech ukáže, jak se bourá divadelní scéna, a pozve zájemce na zkoušku nové inscenace. Inscenovaná čtení i výtvarnou dílnu připraví Divadlo na Fidlovačce. Živo bude i u Cimrmanů či v Knihovně Václava Havla, kde se bude předčítat jeho aktovka Audience a dojde i na televizní záznamy Havlových her.

Noc divadel nabídne i hudební a vzdělávací akce, workshopy, výstavy či komentované prohlídky, v jihlavském Divadle Diod mohou návštěvníci dokonce přespat. Letošní ročník se navíc spojil s iniciativou Auto*Mat, jejímž cílem je podporovat veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu a zasadit se o zvýšení kvality života a pohybu ve městě. Noc divadel nabízí pět tras, jejichž součástí bude návštěva pražských scén.

Noc divadel se v Česku uskuteční podruhé. Je součástí evropského projektu European Theatre Night, který od roku 2008 prezentuje divadlo vždy třetí listopadovou sobotu. 

Vydáno pod