Znovu 89… Na Václavském náměstí se slavilo s hudbou

Praha - Čtvrtstoletí svobody se v metropoli oslavovalo několika kulturními akcemi. Na Národní třídě se celé odpoledne střídali na pódiu hudebníci i divadelníci. Nedaleké Václavské náměstí pak vpodvečer rozezněl koncert s názvem Znovu 89 pořádaný Českým rozhlasem. Na pódiu se postupně vystřídalo několik generací tuzemských hudebníků. Vystoupil třeba Michal Prokop, Vladimír Merta, Jiří Suchý, Dan Bárta, David Koller, Aneta Langerová nebo Jaroslav Hutka. Před pódiem obráceným směrem k Národnímu muzeu se podle Českého rozhlasu sešlo až 20 000 lidí.

Střed Václavského náměstí a okolní ulice obsadily davy dlouho před začátkem koncertu. Mnozí položili svíčky na místo památníku Jana Palacha a před sochu svatého Václava. Tam se také za potlesku přítomných uchýlila skupina mladých lidí protestujících proti Zemanovi. „Svatý Václave, vyžeň Zemana!“ hlásal jeden z transparentů. David Koller známý svými vyhraněnými politickými postoji své vystoupení pojal zejména jako protest proti prezidentovi.

Prokop zazpíval své hity Kolej Yesterday, Blues o zapomenutých slovech a Bitva o Karlův most. Také další z účinkujících si pro vystoupení připravili své známé písně. Trio Vladimír Merta, Jan Hrubý a Ondřej Fencl zahrálo skladby Kecy, Vzdálené výstřely a Chtít chytit vítr. Během dvouhodinového koncertu dále vystoupili Jiří Suchý, Lenka Dusilová, Dan Bárta, Michael Kocáb, Petr Váša a Aneta Langerová.

„Takové výročí by mělo být připomínáno, protože to znamenalo veliký zvrat v naší historii,“ řekl Hutka, který na závěr zazpíval písně Havlíčku, Havle a Náměšť. Akci moderovali Lucie Výborná a Michal Horáček. „Navzdory všem selháním a svízelům tomu (odkazu listopadu 1989) věříme, a proto jsme tady,“ řekl Horáček.

Český rozhlas spustil projekt Znovu 89 letos v lednu - v den, kdy před 25 lety začal takzvaný Palachův týden. „Do konce roku odvysíláme téměř 200 'živých' vstupů z roku 1989 - zpravodajských rekonstrukcí hlavních událostí a jednání, které vedly k pádu komunistického režimu v Československu,“ uvedl zástupce šéfredaktora Radiožurnálu Martin Ondráček. Zájemci si rovněž mohou koupit knihu Znovu 89, která projekt mapuje.

Tichá pieta: Živý světelný řetěz

Oslavou svobody a také vzpomínkou na oběti komunismu se stal živý světelný řetěz, který lidé utvořili po setmění na Národní třídě. Sešlo se zde několik stovek lidí, kteří zapálili svíčky, položili je na chodník a na pár minut se chytili za ruce. Akce začala na ulici v místech, kde byla přesně před 25 lety tvrdě potlačena studentská demonstrace. Lidé stáli až na most Legií. 

„Oslavujeme svobodu. Myslíme si, že to stojí za to oslavovat, dnes 25 let po návratu demokracie. Akce se svíčkami není hlučná, je tichá, ale lidé si z ní odnášejí hluboký vjem i právě, když se propojí,“ uvedl pořadatel Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz. Propojeni byli prý i na dálku, stejná akce se pořádala také třeba v New Yorku, Paříži a dalších městech.