Budiž světlo! Stromboli chrlí novou desku

Praha – V letošním roce se opět probudila stále aktivní italská sopka Stromboli a po letech „spánku“ svou činnost obnovila také stejnojmenná kapela. Hudební uskupení oslaví v původní sestavě 4. prosince jediným koncertem třicet let od založení, k výročí dnes také vyšlo album s novými skladbami.

Stromboli vznikla původně jako příležitostná kapela pro živý koncert tria Michala Pavlíčka, který je také výhradním autorem hudby. I když skupina, výrazně spojená i se zpěvačkou Bárou Basikovou, na československé scéně vystupovala jen čtyři roky (1986–89), stala se nezapomenutelnou. 

Ke comebacku ji postrčilo mimo jiné i dočasné obnovení Pražského výběru, s nímž jsou někteří členové Stromboli spojeni (kromě Pavlíčka a Basikové také bubeník Klaudius Kryšpín, baskytarista Vladimír „Guma“ Kulhánek a Vilém Čok). „V první řadě ale byly důvodem hlasy fanoušků,“ upřesnil Pavlíček. „Dlouho jsem zvažoval, jestli se znova do té sopky zavrtat a pustit lávu, ale potom přišla nabídka na O2 arenu, všechno se spojilo, až jsem si řekl, tak pojďme do toho. A aby tu byl i most mezi minulostí a současností, připravil jsem ještě desku.“

Pro album Fiat Lux neboli Budiž světlo složil hudbu, autorem téměř všech textů je Vlasta Třešňák, s výjimkou dvou, které napsal scenárista Petr Kolečko. Novinku představí Stromboli na koncertě v O2 areně 4. prosince, na jehož programu jsou jinak hlavně skladby z předchozích alb Stromboli (1987) a Shutdown (1989). Turné k nové desce v plánu není, prosincový vzpomínkový koncert je jediný. „Uvidíme, jak to dopadne. Kdyby to byl pro nás i pro lidi opravdu velký zážitek, milé obracení fotek v památníčku, pak třeba budeme uvažovat ještě o něčem, ale zatím bych to nechal u jedné vzpomínky,“ připustil Michal Pavlíček, že ale přeci jen nemusí jít o vystoupení poslední.

Stromboli se po letech sešli ve zkušebně (zdroj: ČT24)

V ČEM SPOČÍVÁ SÍLA STROMBOLI I PO TŘICETI LETECH? 

  • Michal Pavlíček, kytarista, autor hudby: Tahle kapela vždycky tikala, bylo v ní silné souznění, myslím si, že to bylo důležité.
  • Bára Basiková, zpěvačka: V energii, v nasazení, v hráčské virtuozitě a troufám si říct, v našich schopnostech si muziku užít a vychutnat.
  • Vendula Kašpárková, klávesistka: Pro mě síla Stromboli spočívá v tom, že když hraju její skladby, připadám si, jako když je mi zase dvacet.
  • Jiří Veselý, baskytarista: Pro mě je síla v hudbě, která nejde zařadit, je na rozmezí stylů, populární a vážné hudby.
  • Klaudius Kryšpín, bubeník: Když jsem v osmnácti začal hrát s Pražským výběrem a zanedlouho se Stromboli, měl jsem dva bubenické světy. Jeden rockový, metalovější a druhý taky rockový, ale snový a psychedelický. Pro mě je fantastické, že si takovou muziku můžu po letech zahrát na pódiu.