Plnou parou: V Praze se sešli příznivci steampunku

Praha - Steampunk, tedy odnož sci-fi a fantasy, je stále populárnější. Inspiruje se viktoriánskou dobou, kdy ještě stroje poháněla pára. Příběhy se ale často odehrávají v paralelní budoucnosti, která neumí využívat elektřinu. Fanoušci a odborníci žánru se sešli mezi parními lokomotivami v Národním technickém muzeu v Praze.

Ondřej Neff: Ve steampunkovém světě by mi nic nechybělo (zdroj: ČT24)

Lokomotiva je typickým strojem času v parním převleku. „Ta lokomotiva ducha má, zatímco o dnešních strojích se to tak říct nedá,“ říká pořadatel Miniconu Richard Klíčník.

V Česku už vyšly tři antologie, naposledy Excelsior Gentlemani, která je plná steampunkových povídek. Pára stoupá i z poslední knížky Terryho Pratchetta. Jarní novinka s názvem Raising Steam se právě překládá do češtiny.

Praotcem žánru je Jules Verne. Základy mu postavil z pevných vědeckofantastických cihel. „Bezpochyby je to jeho parní slon. Byl to vlastně parní stroj zasazený do ocelového slona, který putoval napříč britskou Indií,“ popisuje novinář a člen Klubu Julese Verna Lukáš Doubrava.

Fanoušci se ale shodují - steampunk je krásná utopie, jejíž čas je vyměřený na stránkách knih nebo setkáních párkrát do roka.

Vydáno pod