Cecilia Bartoliová přiveze do Prahy repertoár pro carevny

Praha - Počtvrté se do Prahy vrátila italská pěvkyně Cecilia Bartoliová. Slavná mezzosopranistka v pražském Rudolfinu 24. listopadu představí své hudební objevy z Petrohradu. Ty také zařadila na svou nejnovější, stejnojmennou nahrávku St Petersburg.

Odkrývání pozapomenuté hudby je jednou z posedlostí italské pěvkyně. Do koncertních síní už vrátila skladatele Salieriho, jehož poškodil populární příběh o podlém soupeření s Mozartem, nebo písně neapolských kastrátů. Naposledy zazářila s objevem neznámých skladeb Antonia Vivaldiho. 

Nahrávka St Petersburg je výsledkem jejího pátrání v archivu tamního Marrinského divadla. Vybrala na ni ukázky z oper, jež byly uváděny v 18. století v Petrohradu za vlády tří žen: careven Anny Ivanovny, Alžběty I. Petrovny a Kateřiny II. Veliké. 

Všechny tyto carevny hledaly v Evropě inspiraci, jak obohatit kulturní život ve své vlasti, a zvaly za tímto účelem do Ruska přední italské a německé skladatele. Ti budou na koncertu reprezentováni jmény Hermann Raupach, Nicola Antonio Porpora, Francesco Domenico Araia, Francesco Maria Veracini, Vincenzo Manfredini, Johann Adolf Hasse a Georg Friedrich Händel. Bartoliová na projektu spolupracovala se švýcarským souborem hrajícím na dobové nástroje I Barocchisti pod vedením švýcarského dirigenta Diega Fasolise, doprovodí ji i v Praze.

Cecilia Bartoliová koncertuje v Praze (zdroj: ČT24)

„Jen hudba nestačí, tvrdí pěvkyně, kterou hudební kritici označují za nejlepší hlas vážné hudby. Podle Bartoliové je nutné zaujmout a přesvědčit. Sto týdnů v čele mezinárodních hitparád a deset milionů prodaných nosičů dokazuje, že se její recept osvědčil. “Základem všeho je pro zpěváka technika. Musíte s hlasem pracovat jako s hudebním nástrojem, a teprve když je dokonalý, mohou přijít na řadu vášně a emoce," radí mezzosopranistka, která je nejprodávanějším umělcem klasické hudby po Lucianu Pavarottim.

Z Prahy zamíří Cecilia Bartoliová do Mnichova, turné k petrohradskému albu zakončí 28. listopadu ve Vídni.

Vydáno pod