Divadlo v Dlouhé si váží Hrabala na 407 gramů

Praha - Kdo si myslí, že zná Bohumila Hrabala z filmů, tak ho nezná, tvrdí Miroslav Hanuš a Jan Borna, autoři nové inscenace Divadla v Dlouhé. Na pražské scéně připomínají pro tohoto spisovatele tak typické vyprávění, v němž znovu ožijí postavy z povídkové knihy Perlička na dně. „Je to krásné, ale je v tom i něco strašlivého, asi jako v životě,“ zve Hanuš na 407 gramů z Bohumila Hrabala.

Herci se snaží co nejvíce přiblížit divákům - hrát budou nejen na jevišti, ale pódium povede i přes hlediště. Diváci se tak stanou součástí příběhu ze staré sběrny papíru, místa pro kuriózní historky, které vyprávějí ještě podivnější hrabalovské figurky. Například Miroslav Táborský hraje vedoucího sběrny. „Je to postava s vývojem, na začátku vypadá jako úplnej blbec a na konci se z něj vyklube docela rozumnej chlap,“ prozradil. 

V představení vystupuje i jeho spoluautor Miroslav Hanuš. „Hraju Hanťu, který je pořád veselý a pořád vymýšlí, čím by si zdramatizoval život,“ popsal svou figuru. Hrabalovskou atmosféru dotvářejí další postavy: kostelník, tramvajačka nebo Mařenka, které zbyla už jen ta hrobka na Olšanech.

Hrabalovým povídkám dal v 60. letech filmovou podobu Juraj Herz, Evald Schorm, Věra Chytilová nebo Jiří Menzel, který podle Hrabalových literárních předloh natočil hned několik filmů, včetně oscarových Ostře sledovaných vlaků. Literární svět libeňského spisovatele je podle Miroslava Hanuše ale oproti Menzelově pohledu trochu jiný - více hořký, místy až nihilistický.  

V Divadle v Dlouhé hrají 407 gramů z Bohumila Hrabala (zdroj: ČT24)

Právě k Hrabalovi v podobě knižního vyprávění se tvůrci chtěli vrátit. „Nemám moc rád filmy podle Hrabala, jak se monology rozdělí do dialogů a je tam skupina zvláštních lidiček, kteří všichni mluví stejně a jsou to podivíni,“ přiznává režisér Jan Borna. „Hrabal je vypravěčem haškovské tradice, postavené na hospodských historkách. Hledali jsme tedy historku jako základ a naše inscenace je kompozicí různých vyprávění,“ doplnil.

Divadlo v Dlouhé je zvyklé literární klasiky kvantifikovat - stále má na repertoáru souborné Shakespearovo dílo, které změřilo na 120 minut, Hrabala se rozhodlo zvážit. Ze zhruba šestnácti kilogramů, kolik váží jeho kompletní tvorba, se do scénáře vešlo z Bohumila Hrabala 407 gramů. Poprvé je divákům představí v sobotu 29. listopadu.

Vydáno pod