Třebíč připravuje otevření výstavy děl Mistra Franty

Třebíč – Výstavu kolekce děl Mistra Franty připravuje nová třebíčská galerie. Město ji zřídilo v nevyužívané budově na náměstí poté, co na jaře získalo darem obrazy a plastiky od svého rodáka Františka Mertla. Umělec už od 50. let žije ve Francii, kde používá umělecké jméno Francois Mertl dit Franta. Kvůli instalaci svých děl přijel na několik dní z Paříže.

Díla, která Mertl věnoval Třebíči, mají být průřezem jeho celoživotní tvorby. Několik obrazů ze svého kubistického období proto výtvarník osobně vykoupil z cizích sbírek. „Tyto obrazy jsou obrazem mé práce ze 60. let,“ vysvětlil.

V zahraničí uznavaný umělec se ale v Česku velkého uznání nedočkal. „Spousta evropských institucí a galerií vlastní jeho obrazy, je to evropsky známý výtvarník. Řekla bych, že v Evropě má dokonce větší ohlas než u nás,“ domnívá se kurátorka třebíčské galerie Marie Dohnalová.

Kolekci padesáti pláten a plastik v hodnotě 15 milionů korun věnoval Francois Mertl dit Franta pod podmínkou, že budou vystavena. Radnice proto zřídila novou galerii ve dvorním traktu Národního domu na Karlově náměstí. Potrvá ještě zhruba týden, než bude kolekce v prostoru rozmístěna přesně podle umělcových představ.

Mistr Franta v Třebíči dohlíží na instalaci svojí sbírky (zdroj: ČT24)

Výtvarník Franta se narodil 16. března 1930 v Třebíči pod jménem František Mertl. Po absolvování Vyšší uměleckoprůmyslové školy v Brně přešel na pražskou AVU do ateliéru Miloslava Holého. Na studijním pobytu v Itálii se seznámil s alžírskou Francouzkou Jacqueline, kvůli které se v 50. letech rozhodl emigrovat přes západní Berlín.

Od roku 1958 žije ve Francii, kde přijal zkrácené jméno Franta. Na Azurovém pobřeží se mu podařilo setkat například s Pablem Picassem nebo Marcem Chagallem. Spřátelil se například také s vnukem impresionisty Renoira - fotografem a filmařem Jacqesem Renoirem.

Za svůj život uspořádal více než 120 vlastních výstav, jeho díla jsou zastoupena v mnoha francouzských, českých a dalších evropských sbírkách. Vystavoval v Německu, Francii i New Yorku.