Austrálie 3v1: 52 úterků po Stopách Charlieho země

Praha – Žraloci, pláže a Krokodýl Dundee není Austrálie, kterou by chtěl představit první ročník Aussie Film Festu. Tři snímky v pražském kině Lucerna seznámí diváky 28. a 29. listopadu alespoň částečně se současnou australskou kinematografií, a tím i s tématy, které se protinožců dotýkají.

Kromě Berlína v žádném evropském hlavním městě stálé přehlídky australského filmu nejsou, tvrdí pořadatelé, že nový minifestival řadí Prahu k výjimkách. „Aussie Film Fest v Praze pro nás znamená velkou výzvu, kterou doufám ocení nejen expati a čeští diváci, kteří byli v Austrálii. Velmi nás těší, že širokému publiku v Česku můžeme otevřít dveře do dnešní Austrálie díky nejlepším současným australským filmům. Vybírali jsme je tak, aby ukázaly Austrálii ze všech stran – její úchvatnou přírodu, její vztahy s původními obyvateli i jako zemi otevřenou a tolerantní,“ uvedla k festivalu jeho ředitelka Martina Vacková.

Do programu zařadili organizátoři přehlídky tituly, které se objevily i na některém z prestižních zahraničních festivalů: v Benátkách, Berlíně nebo Cannes. Všechny měly premiéru v loňském roce.

Přehlídku zahájí 28. listopadu Stopy v režii Johna Currana. V životopisném snímku ztvárnila Mia Wasikowska mladou neohroženou cestovatelku a spisovatelku Robyn Davidsonovou, která se vydala na 2 700 kilometrů dlouhou sólo výpravu z vnitrozemského Alice Springs k Indickému oceánu. Návštěvníci Aussie Film Festu její dobrodružnou cestu uvidí v české premiéře.

Druhý titul přehlídky – 52 úterků – je zajímavý už jen způsobem svého vzniku, režisérka Sophie Hydeová tento queer snímek natáčela skutečně 52 úterků. Sleduje příběh přeměny ženy v muže a zároveň proměnu její dospívající dcery, která začne zkoumat svou vlastní identitu a sexualitu.

Festival uzavře drama, které Austrálie vyslala letos do boje o Oscara. V Charlieho zemi režiséra Rolfa de Heera se střetávají tradice domorodých obyvatel se zákony, které je nutí žít jinak, než jak byli po staletí zvyklí. Hlavním hrdinou je Aboridžinec, který opustil tradiční život svých předků, ale zároveň nedokázal přijmout pravidla koloniální společnosti.

Kromě Prahy by se Aussie Film Fest rád usídlil také v Bratislavě. Přehlídka je totiž recipročním projektem k Českému a slovenskému festivalu v Austrálii, jehož druhý ročník se konal letos v srpnu a září v Melbourne a Sydney.