Hej, mistře! Česká filharmonie hraje Rybovku v kinech

Praha - Poslední adventní víkend bude už tradičně ve znamení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Na své první provedení oblíbené Rybovky se dnes chystá i Česká filharmonie pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Odpolední koncert z pražského Rudolfina bude od 14:45 živě přenášet více než 40 českých a moravských kin.

Česká mše vánoční od České filharmonie i v kinech (zdroj: ČT24)

V první půli koncertního přenosu Rybovy České mše vánoční zazní Slovanské tance Antonína Dvořáka. „Desítka kamer odhalí nečekané záběry a pohledy, které divák posluchač běžně v koncertní síni nemá šanci spatřit. V přestávce se diváci mohou těšit na rozhovory s hudebníky a dirigentem, přenosem je provede šéf České filharmonie David Mareček,“ zve diváky Jiří Šebesta z distribuční společnosti Aerofilms.

Bělohlávek: Je dobré sahat k tradicím

Přenos bude režírovat Stanislav Vaněk z České televize. Své nejbližší kino můžete najít na těchto stránkách. Česká filharmonie a Aerofilms se u této výjimečné příležitosti společně rozhodly pro dobročinné gesto a část kapacity kin mohou provozovatelé věnovat zdarma dětem z dětských domovů a lidem žijícím v domovech seniorů.

Česká mše vánoční může podle filharmoniků potěšit i ty, kteří takzvanou vážnou hudbu často nevyhledávají. „Myslím, že je všeobecně dobré sahat k tradicím. V tomto případě je to dotek, který oblažuje smysly i duši. Jsem si jist, že ta hodinka spočinutí v krásné hudbě je pro kohokoliv mnohem důležitějším dárkem než další hmotný předmět, jimiž se tolik zahlcujeme,“ komentuje přenos dirigent Jiří Bělohlávek.

Českou mši vánoční slýchal už jako kluk při návštěvách štědrovečerní půlnoční mše se svým tatínkem. Ve studentských dobách ji hrával na violoncello v orchestru Svatojakubského chrámu s legendárním dirigentem Josefem Herclem. „Je to skladba, která v mém vnímání navozuje dokonale atmosféru českých Vánoc,“ dodává Bělohlávek.