Kolej Yesterday se Prokopovi neohrála ani po 30 letech

Praha – Kolej Yesterday je podle hudebních kritiků jedno z nejvýznamnějších českých rockových alb a pro Michala Prokopa se stalo přelomovým. Vyšlo přesně před třiceti lety a k jubileu přichystal Prokop s kapelou Framus Five jeho speciální reedici. Znovu vydané CD i vinylovou desku večer křtí v pražském Fóru Karlín na vánočním koncertě pod titulem Kolej Today.

Čím si sám zpěvák úspěch a kultovní status alba vysvětluje? „Nevim, asi se to nějak trefilo do té správné doby. Neumím to popsat, ale asi je v tom něco, co lidi oslovilo,“ říká. Ani po čtvrt století se mu prý titulní skladba neohrála, a když ji na koncertech zpívá, přijde mu těch 30 let prý jako včera. Hudbu k písni napsal nedávno zesnulý Petr Skoumal, text básník Pavel Šrut, i když sám na koleji nikdy nebydlel. „Dokonce jsem ani za holkama nechodil na kolej, protože mi to přišlo příliš daleko. Když jsem na Vinohradech, tak proč bych jezdil na Větrník nebo kam?“ vzpomínal kdysi v dokumentárním seriálu ČT Bigbít.

U milovníků bigbítu zabodovala Kolej Yesterday hned, u tehdejšího režimu ale tolik ne. Dostala se i na stránky tehdejšího Rudého Práva. To zveřejňovalo články čtenářů, kteří si na píseň stěžovali. Kvůli anglickému slovu se musela na nějakou dobu přejmenovat na Kolej Ypsilon. Prokop připomíná, že se tehdy vedly debaty o tom, zda je to píseň angažovaná, nebo protistátní.

Před 30 lety vyšla Kolej Yesterday (zdroj: ČT24)

Po třiceti letech album vychází v jubilejní edici i s původním zakázaným návrhem obalu. „Tehdy to samozřejmě neprošlo pro přílišnou skepsi - zbourané baráky, pokecaný ubrus a taková chmurná fotka někde dole u sklepa… to do tehdejší vládnoucí ideologie jaksi nezapadalo,“ řekl České televizi Prokop.

Michal Prokop v době, kdy natočil album Kolej Yesterday
Zdroj: ČT24