Co české hudební scéně v roce 2014 káplo do noty?

Kdo vydal letos vynikající nahrávky a kdo nadchl svým vystoupením na pódiích? Zatímco přelomových alb v Česku mnoho nevyšlo, naše scéna byla docela rušnou koncertní křižovatkou. Zrekapitulujte s námi domácí hudební události roku 2014.

Hned několik velkých hudebních jmen spatřili čeští fanoušci poprvé na vlastní oči. Například popové hvězdy Justina Timberlakea a Pharrella Williamse nebo kytarového retrosamorosta Jacka Whitea. Po několika letech se do Prahy vrátil nestárnoucí velikán Tony Bennett.

Pharrell Williams koncertoval v Praze (zdroj: ČT24)
Praha přivítala swingovou legendu Tonyho Bennetta (zdroj: ČT24)

Z domácích zásob se ale velká překvapení neuvařila. Největšími projekty bylo návratové turné kapely Lucie nebo další obří koncert Kabátu. Ani na albech nevyšlo nic vyloženě nečekaného, i když pozoruhodné desky vydali Václav Neckář i Aneta Langerová a Lenka Dusilová úspěšně navázala na projekt Baromantika.

Druhou deskou se zabydlela na scéně kapela Zrní. Tomáš Klus na novince Proměnamě koncentroval všemožné dobro.

Na žebříčky hitparád zaútočily debuty Adama Mišíka nebo Voxela, Vojtěch Dyk poprvé nahrával s B-Side Bandem, zajímavou první deskou se uvedla třeba kapela Jelen.

Hlouběji pod špičkou mainstreamu pak tvořily třeba skupiny Kieslowski, DVA nebo Republic of Two. Ceněná deska vyšla písničkáři Wabi Daňkovi.