Královéhradecký kraj letos připlatí za energie přes 170 milionů, opozice kritizuje pozdní nákup

Královéhradecký kraj a jeho organizace zaplatí letos za elektřinu a plyn skoro trojnásobek toho, co vloni. Místo 95 až 273 milionů korun. Energie nakoupili úředníci totiž až vloni na podzim. Podle kritiků z řad opozice podcenili situaci.

Nákupem energií pro Královéhradecký kraj a jeho instituce pověřili loni 26. dubna radní své podřízené. Ti úkol splnili po půlroce třetího listopadu. Jenže v tu chvíli už nákup energií pro nemocnice, střední školy, muzea, galerie či úřad samotný znamenal zvýšení ceny, kterou bude muset letos kraj zaplatit, o 178 milionů korun.

V roce 2021 zaplatil kraj za energie 95 milionů. Podle opozičního zastupitele Jiřího Štěpána z ČSSD mohli kompetentní úředníci z krajské firmy Centrum investic, rozvoje a inovací nakoupit energie dřív a tedy i levněji. Ke kritice ve stejném duchu se přidal také zastupitel Petr Koleta z ANO. Výslednou cenu označil za strašnou s tím, že úředníci zaspali.

Kraj najal odbornou makléřskou firmu

Naopak první náměstek hejtmana Pavel Bulíček z Pirátů nákup hájil jako jediný možný výsledek složité situace na trhu, kdy se cena energií nepředvídatelně měnila. Podle něj si kraj najal odbornou makléřskou firmu z Brna, nákup s ní průběžně konzultoval a dal na její názor.

Pokud bychom věděli dřív, že se trh změní, nakoupili bychom levněji, připustil Bulíček. Odmítl ale, že by jeho tým situaci podcenil.

Podle kritiků měl úřad najmout víc konzultantů, aby získal lepší prognózu a na trhu se lépe orientoval. Vedení kraje teď musí najít dotyčných 178 milionů v rozpočtu. Zdražení chce všem svým organizacím plně uhradit.