Královéhradecká škola Sion odmítá stěhování během školního roku, výpověď dostala v září

Události v regionech: Výpověď škole Sion v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Soukromá Základní škola Sion z Hradce Králové odmítá v tomto školním roce opustit budovu městské ZŠ Mandysova, ve které je v pronájmu. Její prostory Sion využívá pro výuku svých žáků prvního stupně. Přestěhování školy do náhradních prostor během školního roku je podle ředitele Denise Doksanského nereálné. Od vedení města dostal informaci o chystané výpovědi 18. srpna, výpověď Sion obdržel koncem září.

Radnice dala Sionu výpověď, protože začátkem příštího roku chce začít s úpravou školy pro potřeby městské MŠ Sluníčko, která by se tam měla kvůli plánované rekonstrukci na jaře přestěhovat. Město se ZŠ Mandysova počítá i jako s náhradním zázemím pro další školy, kde město připravuje rekonstrukce.

„Během školního roku je vystěhování technicky neřešitelné,“ řekl ředitel Sionu Doksanský – v té části školy, která funguje v Mandysově, se učí okolo šedesáti dětí. „Očekáváme, že město najde jiné řešení. Má řadu objektů, ve které jsou využitelné prostory pro děti městem zřizované mateřské školy,“ doplnil Doksanský.

Ředitel ZŠ Sion v Hradci Králové Denis Doksanský
Zdroj: David Taneček/ČTK

Základní škola Sion v současnosti rekonstruuje budovu v ulici Kleinerových, kde sídlí druhý stupeň. Do zrekonstruované budovy by se měl v budoucnu první stupeň ze ZŠ Mandysovy přestěhovat. Podle zástupců Sionu se ale rekonstrukce hlavní budovy protahuje a do konce roku 2021 hotová nebude.

„Doufáme, že v březnu bychom mohli mít dostavěno a měli bychom být v procesu kolaudace. Byli bychom rádi, kdyby nejpozději o letních prázdninách se tam celá škola přesunula,“ uvádí Doksanský.

Sion využívá část ZŠ Mandysova od roku 2005, v současnosti platnou nájemní smlouvu s městem má od roku 2007, ve smlouvě má tříměsíční výpovědní lhůtu. Podle Doksanského byla domluva s tehdejším vedením města taková, že k vystěhování nikdy nedojde v průběhu školního roku.

Stěhování není nereálné, říká primátor

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) ve čtvrtek sdělil, že město postupuje zcela v souladu s nájemní smlouvou. „Škole Sion jsme chtěli maximálně vyjít vstříc, a proto jsme jí nabídli náhradní prostory v jiné školské budově v centru města, kde je tělocvična, zajistili jsme i případné stravování těmto dětem,“ sdělil Hrabálek.

Podle něj tam nedávno byly dočasně třídy ze ZŠ ve Svobodných Dvorech, které se stěhovaly také v průběhu školního roku. „Z našeho pohledu tedy není nic mimořádného a nereálného přestěhovat několik desítek dětí do náhradních prostor,“ uvedl Hrabálek.

Primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle něj je postup ředitele Doksanského odrazem dnešní společnosti, kdy podle některých není třeba dodržovat smluvní závazky a povinnosti. „Pokud má pan ředitel výhrady ke smlouvě z roku 2007, respektive výpovědní lhůtě, měl na to vyvolat jednání a dohodnout se na případné změně smlouvy 14 let,“ zkritizoval Hrabálek.

Vedení města se připravuje na variantu, že Sion výpovědní lhůtu nedodrží a bude muset MŠ Sluníčko umístit jinam. „Bohužel to není optimální pro děti z městských škol a školek, současně si to vyžádá nemalé vícenáklady,“ dodal primátor.

Pokud škola navzdory výpovědi zůstane, radnice podle primátora násilím nikoho stěhovat nebude. Po Sionu ale bude chtít peníze za dražší náhradní řešení.