Reportéři ČT: Zámek v Novém Městě nad Metují chce majitel prodat. Místní se obávají jeho uzavření

Reportéři ČT: Zámek na prodej (zdroj: ČT24)

Zámek v Novém Městě nad Metují přitahuje desítky tisíc turistů. Kulturní i společenský život města je do značné míry závislý právě na této národní kulturní památce. Její budoucnost je ale nejistá, už několik sezon ji majitel chce prodat. Do prodeje se zapojil stát, prosazoval jej premiér Andrej Babiš (ANO). Hledání kupce se věnoval pro pořad Reportéři ČT David Vondráček.

Bartoňové z Dobenína byli před dvěma stoletími prostými tkalci v Orlických horách. Počátkem 19. století vlastnili manufaktury a koncem už prosperující textilky na Náchodsku. Za své zásluhy v podnikání byla rodina povýšena do šlechtického stavu.

Po roce 1948 komunisté zestátnili zámek Bartoňů Dobenínů i jejich textilky stejně jako další rozsáhlý majetek. Rodina emigrovala do Kanady. Ke své evropské minulosti se vrátila až kvůli restitucím. Šlo o nejrozsáhlejší navracení majetku v postkomunistické Evropě a restituce Bartoňů Dobenínů byly jedny z největších.

„Můj dědeček vůbec nevěřil, že to bude pro naši rodinu možnost. A my jsme plánovali celý život víceméně v Kanadě a Spojených státech,“ popsal dnešní majitel zámku Michael Bartoň Dobenín, kterému v Novém Městě nad Metují nikdo neřekne jinak než Mike. Místní se však obávají, že končící turistická sezona byla tou poslední. Zámek je na prodej a případný nový majitel by mohl jeho brány po šedesáti letech uzavřít.

Město vybudovalo kolem památky infrastrukturu

„Propojení zámku a města je v tom, že město investovalo nemalé finance na přebudování celého Zadomí, kde jsme rekonstruovali komunikaci, aby památková rezervace byla co nejvíc využívaná turisty. Kdyby mělo dojít k odpojení zámku a k uzavření, tak by to byl velký problém,“ uvedl starosta Petr Hable (VPM).

Současný majitel je nejspíše jediným šlechtickým restituentem v Česku, který se rozhodl prodat svůj zámek. „Je to velmi osobní, ty důvody, rodina a samozřejmě zámek potřebuje finance a obnovování,“ přiblížil Bartoň Dobenín. Po otci získal zpět vedle zámku tisíce hektarů lesů, polí a dvě textilní továrny v Náchodě a ve Starém Městě nad Metují a také rekreační lázně Rezek, které prosperovaly i ve vlastnictví státu.

Zámek se vrátil v poměrně zachovalém stavu. V devadesátých letech za vlastní i dotace opravili střechu a zkultivovali zahradu. Renesanční fresky na nádvoří čeká ale nákladná renovace. Za poslední dekádu navíc klesla návštěvnost o třetinu, před pandemií navštívilo památku 22 tisíc lidí ročně.

Zámek v Novém Městě nad Metují
Zdroj: David Taneček/ČTK

Rodový majetek začal současný majitel prodávat. Nejprve textilní továrnu, posléze středověký hrad Frymburk a kostel svatého Jana Nepomuckého a poté fungující vodní elektrárnu a barokní dům zahradníka u zámeckých zahrad.

Nový majitel památkově chráněný zahradníkův dům zboural a na místě staví novostavbu, což se nelíbí městu, jelikož se to děje bez povolení v městské památkové rezervaci. „V této chvíli za odstranění nepovolené stavby, vlastně zlikvidování domu, běží přestupkové řízení s poměrně výraznou vyměřenou pokutou,“ uvedl tajemník města Petr Tyč.

K prodeji nakonec Bartoň Dobenín nabídl i vzdušné lázně Rezek, které rodina po restituci uzavřela s tím, že objekty zrenovuje a obnoví tak slávu první republiky. Od té doby ale lázně chátrají. Nedávno je koupil nový majitel, který se sice areál chystá postupně zrekonstruovat, o jeho znovuotevření veřejnosti ale neuvažuje.

Kůrovec způsobil propad v příjmech, které stály za provozem zámku

Nakonec se rodina rozhodla nabídnout k prodeji i samotný zámek. Vlivem dlouhodobého sucha a následně vzniklé rozsáhlé kůrovcové kalamity totiž z lesního hospodářství, které bylo vždy finančním základem pro jeho provoz, razantně poklesly příjmy. Jelikož se ale jedná o národní kulturní památku, musel majitel přednostně nabídnout svůj majetek státu, respektive ministerstvu kultury.

„Původní cena byla kolem 400 milionů korun s tím, že nakonec byla nabídnuta sleva na 350 milionů korun,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Loni v červnu přijel do Nového Města nad Metují premiér Andrej Babiš, aby lobboval za odkup zámku ministerstvem. „Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby to zůstalo v rukách státu,“ řekl tehdy.

„Ministerstvo se k tomu stavělo tak, že je připraveno pomoci vlastníkovi v rámci možností a finančních zdrojů, které máme, i pomoci při údržbě toho objektu, ale nabídku to koupit vlastně nereflektovalo,“ okomentoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ministerstvo proto majitele zámku informovalo, že předkupní právo nevyužije.

Zda bude památku nabízet k prodeji i soukromým zájemcům, nechtěl Michael Bartoň Dobenín komentovat. „Vaše otázka je dle mého názoru příliš osobní a nejsem povinen nikomu sdělovat své podnikatelské záměry,“ odpověděl.

Místní tak doufají, že pokud památku prodá, nechá případný nový majitel zámeckou bránu otevřenou. „Byl bych rád, aby to získal někdo, kdo má nějaký nadhled, kdo rozvine aktivity zámku, aby byly přínosem pro město, pro obyvatele i pro návštěvníky Nového Města. Pokud se najde vůbec nějaký kupec,“ uzavřel ředitel novoměstského muzea Jiří Hladík (VPM).