Pádům z Bílé věže chce zabránit hradecký magistrát. Plánuje nainstalovat bezpečnostní sítě

Zábrany na více než sedmdesátimetrové Bílé věži chce instalovat vedení Hradce Králové. Za posledních pět let totiž po pádu z ní zemřelo pět lidí. Investici ve výši přibližně 600 tisíc korun projedná zastupitelstvo města příští týden.

Poslední neštěstí se na Bílé věži odehrálo před rokem. Dvacetiletá dívka přepadla přes římsu, když pořizovala fotografii. Věž se stala i místem sebevražd. Město na ni proto chce instalovat bezpečnostní sítě.  

„Už několik měsíců hledáme řešení, protože i nám je líto zmařených životů. To řešení není vůbec jednoduché. Protože se tady potkávají pohledy několika institucí, především architekta, autora projektu obnovy této památky, pochopitelně i orgánů památkové péče, ale třeba také hasičského záchranného sboru,“ vyjmenoval provozovatel Miroslav Franc.

Památkáři se bojí poškození, radnice to odmítá

Bílá věž je národní kulturní památkou, radnice proto instalaci sítí řešila i s odborem památkové péče. Snaží se najít kompromis mezi bezpečností a zachováním historického rázu budovy. Národní památkový ústav (NPÚ) však zatím nikdo nekontaktoval.

„Čekáme, jaké budou návrhy. Z hlediska památkové péče bychom uvítali, kdyby se nic neinstalovalo, ale samozřejmě chápeme přístup města. Bude důležité, jaký způsob zabezpečení by se navrhoval, každý vyvolá zásah do vlastní památky, a to je potřeba eliminovat,“ přiblížila Blanka Adámková z NPÚ.

Ilustrační foto
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Bezpečnostní zábrany by památku podle města poškodit neměly. „Nemělo by dojít k tomu, že by bylo do Bílé věže sekáno, zasahováno, vrtáno. Již jsou tam kotevní prvky, a ty by se v případě instalace bezpečnostních sítí měly využít,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

Instalaci zábran už zastupitelé jednou zamítli, a to před dvěma lety. Nový návrh na zavedení zábran na Bílé věži by měli projednávat v pondělí 30. srpna.