Dům u Náchoda brání obchvatu. Vykoupí jej silničáři, manželé si za částku koupí jiný od města

Události: Výkup domu na trase obchvatu kolem Náchoda (zdroj: ČT24)

Neobvyklou transakci v pondělí schválili zastupitelé Náchoda. Město prodá dům rodině, která o ten svůj přijde. Brání obchvatu, vykoupí ho Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a čeká ho demolice.

Dům v Kramolně u Náchoda po dvaceti letech opustí manželé Ježkovi. Brání obchvatu a je na zbourání. „Řekla jsem manželovi, pojď, vymalujeme, a on říkal, vždyť nás za rok zbourají. Každý rok chodily dopisy, že nás zbourají, vykoupí, zbourají. Vlastně nás to demotivovalo cokoliv tady dělat a vytvářet útulný domov,“ svěřila se Radka Ježková.

„Když přijdete o kus lesa, tak to asi není problém, ale když přijdete o střechu nad hlavou, tak to je velký problém. Nějak se s tím musíme poprat,“ popsal její manžel Jan Ježek.

Obchvat Náchoda
Zdroj: ČT24

Původně se chtěli manželé postavit na odpor a soudit se. Nakonec ale ustoupili a přijali nabídku radnice. Čeká je tak stěhování. „Ježkovi prodají dům ŘSD a za finanční prostředky si koupí dům (…) ve vlastnictví města Náchoda. Není tam ani stín pochybnosti a trestněprávní odpovědnost je nulová,“ řekl starosta města Jan Birke (ČSSD).

S výkupem mají státu pomáhat starostové, myslí si Birke

Za odkup domu vyplatí stát maximální možnou cenu, asi dva a půl milionu korun. Za téměř totožnou sumu jim pak město prodá jiný dům. V dražbě by přitom radnice mohla utržit víc. Podobně pomůže dalším pěti rodinám, jejichž domy čeká demolice. „Protože toho má stát mraky, tak k tomu nemůže přistupovat individuálně. Tohle je klíčová role starostů, pomáhat státu,“ uvedl Birke.

Vizualizace obchvatu kolem Náchoda
Zdroj: ČT24

„Koordinace s místní samosprávou je pro nás velmi cenná a užitečná. Pokud by se to podařilo i na více stavbách, které nám někdo blokuje, bylo by to skvělé,“ okomentoval posun v Náchodě mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Manželé Ježkovi očekávají, že stěhovat se budou letos v říjnu nebo v listopadu. Stavba šest a půl kilometru dlouhého obchvatu Náchoda za 2,3 miliardy korun začne v dubnu 2023. ŘSD dosud vykoupilo necelou polovinu potřebných parcel.