Obyvatelé Chebska sepsali petici kvůli vysokým cenám tepla. Od května zaplatí méně

Události v regionech: Teplo na Chebsku zlevní (zdroj: ČT24)

Lidem na Chebsku se od května sníží cena tepla. Například přímo v Chebu za něj dají měsíčně asi o 20 procent míň, než kolik platí nyní. Vytápění tam zajišťuje napůl městská společnost Terea a právě na její vysoké ceny si opakovaně stěžuje nejen radniční opozice, ale i obyvatelé. Kvůli cenám za teplo v Chebu a okolí vznikla nesouhlasná petice.

Výdaje za teplo se liší podle počtu členů domácnosti a velikosti bytu. Štáb České televize oslovil tři tříčlenné rodiny z Chebu, které žijí v bytech. Za zálohy na topení a teplou vodu zaplatí asi pět tisíc korun měsíčně.

Podle starosty města Jana Vrby (ANO) by teplo mohlo zlevnit, a to už ve druhé polovině letošního roku. Současné ceny jsou podle obyvatel a opozice nepřiměřené. V polovině března proto sepsali petici za zlevnění tepla.

Vadilo jim, že musí platit vysoké zálohy a zatímco ceny na trhu klesly o 40 procent, jim cena od ledna o dalších deset procent vzrostla. Společnost Terea to odůvodňuje tím, že část plynu nakoupila ještě za předchozí vysoké sazby.

Cheb teď proto připravuje novou energetickou koncepci, která by měla do budoucna situaci s hospodařením s energiemi vyřešit. Zaměří se i na to, zda je možné plyn nahradit a kde se vyplatí vytápět štěpkou.