Sokolov se zbavuje vyloučených lokalit, bourá prázdný bytový dům

V Sokolově tento týden začalo bourání prázdného bytového domu v ulici Svatopluka Čecha. Jde o poslední z tří plánovaných demolic v sociálně vyloučených lokalitách ve městě. Náklady jsou proti předpokladům nižší, vyšly na 4,2 milionu korun, řekla starostka Renata Oulehlová (ANO). Místo domu v blízkosti autobusového i vlakového nádraží počítá s parkovištěm.

Město před časem objekt o dvou vchodech odkoupilo. Dříve v něm žili problémoví nájemníci, radnice tak chtěla zabránit tomu, aby se do něj opět nastěhovali.

„Dům v ulici Svatopluka Čecha byl v tak dezolátním stavu, že by se nedal opravit, musel by se zbourat a postavit nový. Rozhodli jsme se tedy, že se na tom místě vybuduje parkoviště, které je potřebné jak k nádraží, tak pro lidi, kteří tam žijí nebo dojíždějí na úřad sociálního zabezpečení,“ řekla starostka.

Sokolov se chce zbavit vyloučených lokalit
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Město bouralo i v dalších ulicích

Původně radnice počítala s náklady přesahujícími třináct milionů korun. Podařilo se ale vybrat firmu, která dům zbourá a odklidí sutiny, za 4,2 miliony korun. Polovinu nákladů hradí dotace určená na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách.

Dvě demolice za čtyři miliony korun již město před časem uskutečnilo v Heyrovského a Hornické ulici, kde bylo také úspěšné v žádosti o státní dotace. Místo zbouraných budov chce radnice vybudovat dvě parkoviště, na které se v současné době vytváří projekt.

Místo domu plánuje město parkoviště
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK