České Budějovice čekají změny v dopravě. Mají zklidnit situaci v centru

České Budějovice čekají změny v dopravě. Mají zklidnit situaci v centru (zdroj: ČT24)

Od příštího týdne začnou v Českých Budějovicích platit velké dopravní změny. Původně chtělo město omezit tranzitní dopravu v historickém jádru už v pátek, firma ale potřebuje tři dny na osazení nových značek. Radnice chce novými omezeními zklidnit dopravu v historické části.

Přes náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích projede za den pět tisíc aut. Pro téměř polovinu řidičů jde o průtah a úsporu času. „Provoz je tu obrovský, to se pomalu bojíte projít od Samsonovy kašny na korzo,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB) a dodává, že město by nemělo fungovat pouze jako tranzitní zkratka. V centru tak přibudou značky a hlavně jednosměrky. Firma je osadí o víkendu.

„Musíme připravit zhruba čtyřicet až padesát značek, ale jsou to celé sestavy,“ vysvětluje pracovník dopravního značení Miroslav Černý.

Jenže část dopravy se z centra pravděpodobně přesune do okolních ulic. Podle dopravního experta BESIPu Václava Kováře se změna projeví tím, že se zvýší hustota silničního provozu v ulici Na Sadech. Určité zvýšení provozu asi zaznamená i Dlouhá louka.

Nově budou také řidiči platit za parkování na náměstí i přes noc o víkendech a svátcích. Dosud stála první hodina parkování sedmdesát korun, další pak stovku. Lidé, kteří se tak přijedou bavit, už tak nebudou nechávat auta dlouhodobě na náměstí. Pro lidi, kteří v centru bydlí, rovněž přibude 88 parkovacích míst.