Od západu mají přicházet silné bouřky, srážky na severu Čech sníží riziko požárů

V noci na úterý se v západní polovině Čech ojediněle objeví silné bouřky, které doprovodí intenzivní srážky, silný vítr a případně krupobití. V severní polovině Čech by očekávané srážky měly postupně snížit nynější nebezpečí vzniku a šíření požárů. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Silné bouřky podle předpovědi budou postupovat od západu, Čechy by měly zasáhnout kolem pozdního odpoledne a objevovat se budou do půlnoci na úterý. Upozornění před nimi platí pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj, Prahu a západní polovinu Středočeského a Jihočeského kraje. Při bouřkách může napršet kolem třiceti milimetrů srážek a vítr může dosahovat v nárazech rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině.

Meteorologové varují před tím, že přívalový déšť může v postižených oblastech ojediněle rozvodnit potoky a zatopit níže položená místa. Silný vítr může lámat větve, případně stromy. ČHMÚ uvádí, že nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Větší riziko požárů v Čechách

V Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, na severovýchodě Plzeňského a Karlovarského kraje a na západě Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje po celé pondělí zůstává kvůli suchu v platnosti upozornění na nebezpečí požárů.

V důsledku srážek, které se budou vyskytovat hlavně v noci na úterý a v úterý, se bude riziko požárů podle ČHMÚ snižovat. Do té doby by se lidé měli vyvarovat rozdělávání ohně v přírodě, zejména v lesích. Rovněž by neměli vypalovat trávu a měli by se řídit místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů vydávají meteorologové. 

obrázek
Zdroj: ČT24