Na teplo z Temelína si České Budějovice ještě počkají, stavba horkovodu nabere zpoždění

Stavba horkovodu z Temelína do Českých Budějovic bude mít asi dva roky zpoždění. Teplárna České Budějovice a ČEZ uzavřely dodatek ke smlouvě. Řeší vlivy možné vyšší inflace a více fixuje ceny. Horkovod dlouhý 26 kilometrů měl začít fungovat na přelomu loňského a letošního roku. Výběrové řízení na nového dodavatele ještě neskončilo.

Od konce loňského roku práce na horkovodu stojí. Letos v červnu ukončil krajský soud v Brně provoz firmy Tenza, která je v úpadku. Největší zakázkou společnosti byly práce na horkovodu, zbývá z něj dokončit jedenáct z celkových 26 kilometrů. „Horkovod nabral po úpadku dodavatele stavby zpoždění, které bude podle investora ČEZ přibližně dvouleté oproti původnímu sjednanému termínu,“ konstatoval místopředseda představenstva teplárny Tomáš Kollarczyk.

Městská teplárna a ČEZ proto sjednaly dodatek ke smlouvě o dodávkách. Schválily ho statutární orgány obou společností a je těsně před podpisem smluvních stran. „Po vzájemné dohodě se podařilo odstranit negativní vliv případné budoucí vyšší inflace a ještě více zafixovat ceny po dobu platnosti smlouvy. ČEZ současně dodá teplárně hnědé uhlí o kvalitních parametrech. To znamená, že i před dokončením dekarbonizace by mohla být cena tepla v Českých Budějovicích stabilní,“ sdělil Kollarczyk.

ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr na horkovod. Dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy korun chtěl vybrat ještě letos, výběrové řízení ale ještě neskončilo. „Bližší informace proto nelze sdělovat,“ uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták. Doplnil, že dodatek smlouvy s teplárnou zatím není podepsaný.

Tenza ČEZu předala 15 kilometrů horkovodu. Temelínské teplo by mělo pokrýt třicet procent výroby pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů.

Věřitelé Tenzy přihlásili pohledávky zhruba za tři miliardy korun, ČEZ se v insolvenčním řízení hlásí o více než miliardu korun. O peníze usilují také desítky dalších věřitelů. Tenza dluží i bankám, zdravotním pojišťovnám, dodavatelům i svým klientům. Pohledávky přihlásilo přes 200 věřitelů včetně Tepláren Brno, vyplývá z insolvenčního rejstříku.