Chystají Palestinci třetí intifádu? Obě předchozí si vyžádaly tisíce životů

Jeruzalém - Vyprovokován přeshraničními útoky islámských ozbrojenců se Izrael pustil do války překvapivým leteckým úderem. Pozemní jednotky a tanky budou následovat, aby zabraly území a nastolily příměří, v němž by Izraelci mohli žít. Izrael a hnutí Hamas se letos 17. června po několikaměsíčních nepřímých jednáních dohodly na příměří pro pásmo Gazy, Izrael pak následně zmírnil blokádu Gazy. O půl roku později, 18. prosince, však radikální hnutí Hamas příměří v Gaze vypovědělo. Důsledkem tohoto rozhodnutí jsou poslední letecké útoky Izraele. Radikální členové hnutí Hamas v této souvislosti vyhrožují třetí intifádou.

První palestinská intifáda (povstání) z let 1987-1993 vznikla samovolně z nespokojenosti prostých Palestinců na Izraelem okupovaných územích. Její příčinou byla po téměř 40 letech od vzniku Izraele a po 20 letech od šestidenní války v červnu 1967, při které začala okupace a vojenská správa palestinských území (pásmo Gazy, západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém), zejména nespokojenost Palestinců. Neměli vlastní stát, rostla nezaměstnanost i zalidněnost palestinských území, mírový proces stagnoval a Palestinci se cítili být opuštěni jak arabskými státy, tak Organizací pro osvobození Palestiny (OOP) Jásira Arafata, která od poloviny 60. let vedla palestinské hnutí odporu.

Intifáda, která vypukla samovolně a bez režie OOP, se zaměřila v útocích na instituce a představitele okupačního izraelského režimu s jasným záměrem Izrael oslabit „zevnitř“. Důsledkem povstání byl i vznik radikálního Hnutí islámského odporu (Hamas), které začalo zejména v pásmu Gazy, kde povstání vzniklo, konkurovat Arafatově OOP. To vedlo postupně až k ovládnutí pásma Gazy hnutím Hamas.  

Důsledkem první intifády byl vznik hnutí Hamas 

Bezprostředním impulzem intifády se stal incident z 8. prosince 1987, při kterém byli v uprchlickém táboře Džabálija v pásmu Gazy izraelským kamionem zabiti čtyři Palestinci. Ihned vzplály protesty v dalších táborech v Gaze i na západním břehu Jordánu. Do povstání, ve kterém šlo zpočátku pouze o házení kamení, zapalování pneumatik a rozbíjení oken, se zapojil milion a půl Palestinců. O půl roku později vlivný šajch Ahmad Jasín v Gaze vyzval v prohlášení o založení Hamasu ke zničení Izraele a vytvoření islámského státu. Izraelská vojenská správa zareagovala raziemi, při kterých bylo jen v roce 1988 zabito na 300 Palestinců.

Intifádu podporovala Arafatova OOP, ale postupně získali na její průběh větší vliv islamisté z Hamasu v čele s „šajchem intifády“ Jasínem. Spory mezi OOP a Hamasem nabývaly na síle: Hamas zpočátku Arafatovi vytýkal jen světskou ideologii, když však v listopadu 1988 uznala OOP Izrael, označil tento krok za zradu. „Blýskat na lepší časy“ se začalo až po madridské konferenci o Blízkém východě v říjnu 1991, kde vedle sebe poprvé zasedla delegace izraelská i palestinská.

Dvě intifády: tisíce mrtvých, většina z nich jsou Palestinci

Intifáda začala slábnout po podpisu washingtonské mírové dohody v září 1993. Celkem bylo zabito 2156 Palestinců (z toho 1045 izraelskými silami a na 1000 jinými Palestinci) a 219 Izraelců (podle jiných údajů 160) a zraněno přes 25.000 lidí. Uvěznění neuniklo na 140.000 Palestinců.

Po návštěvě šéfa tehdejšího opozičního Likudu Ariela Šarona na Chrámové hoře v Jeruzalémě vypukla 28. září 2000 druhá palestinská intifáda, která podle některých údajů trvá dodnes a podle některých zdrojů skončila 26. listopadu 2006. Druhá intifáda, mnohem krvavější, vyznačující se sebevražednými útoky v Izraeli a ozbrojenými útoky proti vojákům a osadníkům na okupovaných územích si do konce roku 2007 vyžádala přes 6 tisíc mrtvých, z toho asi čtyři pětiny Palestinců.

Vznik hnutí Hamas

Hamas je zkratkové slovo pro Hnutí islámského odporu a toto slovo také znamená v arabštině nadšení. Je to fundamentalistická palestinská organizace zodpovědná za většinu teroristických akcí na Blízkém východě, vede otevřenou válku proti Izraeli. Oficiálně se hnutí věnuje šíření islámu, v dubnu 1993 ale změnilo směr a začalo protiizraelskými útoky. Od roku 2000 má Hamas na svědomí až 60 sebevražedných útoku proti Izraeli. Usiluje o vytvoření islámského státu na celém území Palestiny včetně Izraele, tedy od Středozemního moře k řece Jordán. Hamas odmítá požadavky Izraele, USA a dalších států, aby uznal židovský stát a odzbrojil. Izrael a USA se snaží Hamas izolovat. Hnutí vzniklo v roce 1987 při zahájení první intifády.

  • Mapa Izraele a západního břehu Jordánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/561/56057.jpg
  • Podpis dohody o Blízkém východě v roce 1993 zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/407/40688.jpg
  • Islámští radikálové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/588/58706.jpg