Tržby ve službách loni meziročně stouply o 8,1 procenta. Počet turistů se přiblížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku loni meziročně stouply o 8,1 procenta. K nárůstu pomohla zejména odvětví dopravy a skladování a administrativních činností. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). V posledním loňském čtvrtletí poskytovatelé služeb utržili proti stejnému kvartálu předchozího roku o 1,4 procenta více, přičemž růst zaznamenala většina odvětví. V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent, vyplývá z údajů ČSÚ. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019.

Nejvyšší příspěvek k loňskému růstu tržeb ve službách mělo odvětví dopravy a skladování, kde byly tržby meziročně vyšší o 10,6 procenta. Následovalo odvětví administrativních a podpůrných činností s navýšením tržeb o 15,1 procenta. „V rámci toho rostly nejvíce cestovní agentury, kanceláře a jiné rezervační činnosti, kde se tržby v roce 2022 zvýšily o 120,8 procenta,“ uvedl vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ Tomáš Harák.

V loňském roce si na tržbách polepšila všechna odvětví služeb, podobné to bylo i v samotném čtvrtém čtvrtletí. Výjimkou bylo odvětví profesních, vědeckých a technických činností, kde meziročně klesly o 1,4 procenta. Nejvíce si v tomto odvětví pohoršily reklamní agentury a průzkumy trhu, které měly tržby v posledním kvartále téměř o desetinu nižší než o rok dříve.

Nejvíce na podzim meziročně stouply tržby v ubytování, stravování a pohostinství, a to o 8,8 procenta. V odvětví administrativních a podpůrných činností tržby stouply o 5,1 procenta a ve službách spojených s nemovitostmi o 3,6 procenta. V dopravě a skladování byly tržby meziročně vyšší o 0,3 procenta. Dvouciferný růst tam zaznamenaly letecká a vodní doprava, kterým tržby stouply zhruba o dvě pětiny.

Turistů je méně než před covidem

V hromadných ubytovacích zařízeních loni strávili turisté celkem 50,6 milionu nocí. Meziročně to bylo o 59 procent více. V roce 2019 bylo přenocování 57 milionů. „I když se návštěvnost meziročně zvyšuje, stále je patrný vliv nízké datové základny z předchozích roků, které byly negativně ovlivněny koronavirem. V porovnání s 2019 byl loňský objem celkové návštěvnosti na 89 procentech,“ uvedli statistici.

Českých turistů se v tuzemsku ubytovalo zhruba 12,1 milionu, cizinců pak 7,3 milionu. „Návštěvnost domácích hostů už v příjezdech i přenocováních rok 2019 překonala o devět procent, ale stále chybí ubytovatelům třetina (32,5 procenta) zahraniční klientely,“ sdělil ČSÚ.

Události: Češi začali šetřit (zdroj: ČT24)

Předcovidový rok 2019 loni v počtu ubytovaných turistů překonaly kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Kraj Vysočina. V Libereckém kraji se ubytovalo 1,1 milionu turistů, v Královéhradeckém kraji 1,47 milionu, v Pardubickém zhruba 506 tisíc a na Vysočině téměř 647 tisíc.

Stále nejvíce turistů jezdí do Česka ze sousedního Německa. Loni se jich v Česku ubytovalo 1,85 milionu. Slováků dorazilo do českých ubytovacích zařízení téměř 780 tisíc a Poláků bezmála 615 tisíc. Následovali Američané, Britové a Ukrajinci.

Ukrajinců se loni v Česku ubytovalo přibližně 286 tisíc. Statistici upozornili, že do výsledků jsou započítány údaje týkající se ukrajinských občanů, kteří si ubytování hradili sami. „Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu, či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení,“ dodali.

Úspěšným měsícem pro hotely byl prosinec

Loni po dvou letech koronavirových omezeních stoupl zájem o dovolené na konci roku. Asociace hotelů a restaurací v půlce prosince očekávala, že se během Vánoc a Silvestra v Praze plně obsadí asi třetina ubytování. Přijet měli hosté ze Spojených států, Německa, Francie, Itálie nebo Velké Británie. To se podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka splnilo.

„Naše odhady byly poměrně přesné a ta očekávání se v prosinci skutečně naplnila,“ uvedl Stárek, který byl hostem pořadu Byznys ČT24. „Prosinec byl velmi dobrým měsícem, zvláště pro města. Na horách to bylo o něco slabší, protože hory měly na začátku sníh, a pak zase sníh nebyl. To samozřejmě zimní sezonu na horách poznamenalo,“ dodal.

Pokoje se však prodávaly a prodávají pod cenou. Stárek sdělil, že náklady hoteliérům loni vzrostly o více než třicet procent, ceny se přitom vzhledem k inflaci pohybují na podobné úrovni jako v roce 2019.  „Kvůli inflaci také rostou veškeré vstupy, takže energetická krize na hotelnictví určitě dopadá,“ podotkl.

„Pokud se bude turismus vyvíjet tak, jak se vyvíjí dosud, pokud se nějakým způsobem podaří zkrotit v letošním roce inflaci, pak je tady naděje, že svítá na lepší časy,“ soudí Stárek.

Byznys ČT24: Vyhlídky turismu v Česku (zdroj: ČT24)