Benzin za týden mírně zlevnil, nafta dál zdražuje a stojí přes 47 korun

Události: Paliva zůstávají drahá, úsporu může přinést změna stylu jízdy (zdroj: ČT24)

Benzin v Česku od minulého týdne mírně zlevnil, nafta dál zdražuje. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 42,82 koruny, před týdnem byl o tři haléře dražší. O 49 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,34 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Podle analytiků ceny v nejbližším období klesnou.

Pohonné hmoty začaly zdražovat na začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července.

Na začátku letních prázdnin se průměrná cena Naturalu blížila 48 korunám za litr, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

„Zejména u benzinu očekáváme v nejbližším týdnu snížení ceny o více než 1,2 koruny za litr. U nafty by zlevnění mělo být na úrovni desítek haléřů,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny pohonných hmot mají po letním období tendenci spíše klesat, doplnil analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Zdražování v posledních týdnech způsobily podle něj především stávky francouzských rafinérií, ale část z nich už je v provozu. Velkou hrozbu ale představuje částečné embargo na dovoz ruské ropy a ropných produktů do EU, které začne platit na začátku prosince, dodal.

Pohonné hmoty v Česku začaly zlevňovat zhruba od začátku července, výjimkou byl konec prázdnin. Začátkem října se tento trend otočil poté, co se spotřební daň z benzinu vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr. Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila kvůli jejich vysokým cenám po vypuknutí války na Ukrajině.

Nyní je benzin v Česku o 6,32 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 11,90 korun na litru méně.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 42,36 korun. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 46,91 korun. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,62 koruny a nafta se tam tankuje za 48,04 korun za litr.

Spotřebu výrazně ovlivňuje styl jízdy

V době drahých paliv může k nižší spotřebě vést změna stylu jízdy. Podle profesionálních řidičů to může být až o třetinu. V těžší pozici jsou městští šoféři, které při cestování brzdí kolony či semafory. Auta totiž nejvíc paliva „zhltnou“ při rozjezdech.

Majitel autoškoly Václav Volf usedá do auta skoro denně. Podle něj si lidé často neuvědomují, co všechno zbytečně zvyšuje spotřebu jejich vozu. „Snažíme se eliminovat zbytečné rozjezdy a jedeme tak, abychom drželi otáčky optimálně kolem patnácti set,“ radí.

Důležité je podle něj taky omezit krátké cesty. Studený motor totiž spotřebuje víc paliva. Nejúspornější je na běžné silnici rychlost kolem 80 kilometrů v hodině, na dálnicích pak zhruba o 30 kilometrů vyšší.

Volf rovněž doporučuje odmontovat střešní boxy, pokud je nutně nepotřebujeme, i to snižuje spotřebu. Šoféři by se měli zaměřit i na zbytečnou zátěž. Každých sto kilogramů navíc přidá ke spotřebě jeden litr na sto kilometrů. Ideální je také jet trasou, kde nejsou kolony. Způsoby, jak šetřit, jsou přitom shodné u aut na naftu i benzin.