Požadavek EU na snížení spotřeby energie bude podle Prouzy spíše apel, zavírání podniků prý nehrozí

Události, komentáře: Co znamená dohoda EU pro firmy a co pro lidi (zdroj: ČT24)

Snížení špičkové spotřeby elektřiny o pět procent, na kterém se shodly státy Evropské unie, bude fakticky dobrovolné. Řekl to koordinátor českého předsednictví na ministerstvu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza. Podle ekonoma Petra Zahradníka je ale velmi důležité i zastropování cen elektřiny. Na zastropování plynu se státy neshodly, ale diskutují o něm. Podle Prouzy si ale každá země tento strop představuje jinak. Tomáš Prouza a Petr Zahradník hovořili o závěrech rady unijních ministrů pro energetiku v Událostech, komentářích.

Rada ministrů pro energetiku schválila dvě opatření: že budou členské země EU šetřit elektřinou a také zastropování jejích cen a mimořádné zdanění elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Není zatím žádná definitivní dohoda o cenových stropech pro plyn, ale diskutuje se i o nich. Požadavek na jejich zavedení vyslovilo patnáct členských zemí, podle Prouzy je s tím ale zásadní problém, jak se ukázalo, když se české předsednictví každého státu ptalo na podrobnosti. „Od každé z těch patnácti zemí jsme dostali úplně jinou odpověď,“ upozornil.

V úvahu podle něj připadá několik variant stropu. Myslí si, že nemá smysl stanovit cenový strop na ruský plyn, „protože dnes už téměř žádný ruský plyn není“. Za velmi problematické považuje Prouza i stanovení maximálních cen pro zkapalněný plyn. „Když to uděláte zejména u LNG, tak není žádný problém, aby majitel toho plynu otočil tankery, poslal je do Asie a budeme mít problém,“ varoval. Za reálné považuje hlavně stanovení cenového stropu pro plyn používaný k výrobě elektrické energie.

To si myslí i Zahradník, podle kterého ale nejspíše bude problém vymyslet celoevropské řešení pro zastropování u plynu. Zastropování cen pro výrobu elektřiny by ale podle něj pomohlo cenám obou. „Zajistíte, že substituční efekt v rámci trhu s plynem se nepřesune do energetického sektoru a dojde nejenom k oddělení, ale současně i vytvoření jistoty na obou trzích,“ podotkl.

Shodu ministrů, přes trvající diskusi o plynu, hodnotí Zahradník velmi příznivě – zejména to, že radou prošlo prakticky vše, co v polovině září navrhla Evropská komise. „Pro mě je velmi (…) příjemnou zkušeností to, že rada – s výjimkou jednoho bodu, o kterém se zřejmě budeme bavit, ale který je otevřen, rozhodně nezůstává v ofsajdu nebo neřešený – se shodla,“ zdůraznil.

Evropské řešení podle něj umožní unijním státům kroky, které by jinak byly považovány za dumping a nepovolenou veřejnou podporu.

Stahovat spotřebu ve špičkách

Jedním ze schválených opatření je i příslib pětiprocentních úspor elektřiny ve špičkách. „Šetření je důležité – stahovat spotřebu, zejména ve špičkách. To je to, co žene cenu nahoru,“ poznamenal Prouza.

Připustil však, že fakticky je to spíše apel. „Příspěvky jsou v tuto chvíli dobrovolné,“ zdůraznil. Odmítl, že by výsledkem úsporných opatření mohlo být zavírání firem. „Nebavíme se o tom, že bychom zavírali průmyslové podniky. Je to o jednoduchých provozních opatřeních – výměně osvětlení, stažení teploty v provozech. Může to být o tak jednoduchých věcech jako používat na toaletách studenou vodu,“ míní.

On i Zahradník se domnívají, že proti výzvě k úsporám energie nebude v soukromém sektoru žádný velký odpor. „Cena samotná je motivem, aby se spořilo. Přestože existují stropy, cena je stále výrazně vyšší oproti abnormálně nízké ceně v předcházejících obdobích,“ podotkl Zahradník.