Zájem o elektrická topidla a kotle na tuhá paliva prudce roste

Extrémní nárůst zájmu o topná zařízení na elektřinu hlásí prodejci v Česku. Lidé nakupují hlavně elektrické konvektory, olejové radiátory, ale i kotle na tuhá paliva. Někteří prodejci sledují nárůst zájmu až o stovky procent. České televizi to potvrdily oslovené firmy. Prodejci očekávají další zvýšení zájmu na podzim. Přiznávají, že ceny topidel v té době mohou být vyšší.

„Oproti minulému roku vidíme nárůst minimálně o pět set procent,“ uvádí vedoucí nákupního oddělení T.S.BOHEMIA Libor Malý. Podle něj je aktuálně největší zájem o elektrické konvektory a olejové radiátory.

Stejný trend hlásí i další obchodní řetězce s elektronikou. Podle mluvčí Alzy Daniely Chovancové můžou za zvýšený zájem především obavy zákazníků z dodávek plynu, kdy hledají alternativní formy vytápění v předstihu. Stejně jako zájem od loňského roku ale vzrostly také ceny. „Od minulého roku se ceny na trhu v průměru navýšily o 15 procent,“ upřesňuje Chovancová.

Ceny ale podle řetězců porostou dál. Nejvýrazněji to spotřebitelé pocítí na podzim, kdy se očekává zvýšení cen zboží obecně, a to ve všech kategoriích. „Předpokládáme navýšení cen kolem 10 až 15 procent,“ uvádí mluvčí Datartu Olga Dolínková.

Na shánění kotle na tuhá paliva je už pozdě

„Aktuálně není na trhu prakticky volný kotel na tuhá paliva. Vše, co odchází z výroby, tak už má u prodejce dávno navázaného zákazníka,“ říká Lukáš Ingr, produkt manažer firmy Stavebniny DEK. „U elektrokotlů je stále čas, kotle jsou běžně skladem. U kotlů na tuhá paliva už zákazník tuto topnou sezonu pravděpodobně nestihne. Při lhůtách tři až dvanáct měsíců už pracujeme běžně s dodáním v roce 2023,“ dodává. Zvládat poptávku není aktuálně technicky možné ani podle Petra Cankaře, technického ředitele firmy ATMOS. „Termíny dodání se z doby před válkou, kdy byly asi jeden měsíc, prodloužily na šest až osm měsíců,“ popisuje.

Důvodem zvýšeného zájmu je podle oslovených firem zvyšující se cena elektřiny a plynu. „Zvýšený zájem registrujeme již třetím rokem, bez ohledu na válku na Ukrajině díky zvyšujícím se cenám elektřiny a zemního plynu. Válka však způsobila další extrémní nárůst zájmu o kotle na pevná paliva,“ říká Petr Cankař.

Firmy navíc upozorňují na to, že i když lidé kotel seženou, nemusí už najít člověka, který jim ho nainstaluje. „Vlastně už je pozdě. Aktuálně dobří topenáři přijímají práci už na únor a březen 2023. A je jedno, jestli bude chtít zákazník kotel na dřevo nebo tepelné čerpadlo,“ tvrdí Petr Cankař.

Zájem o topení elektřinou a tuhými palivy způsobila obava z nedostatku plynu. Meziročně se spotřebitelská cena plynu zvýšila téměř o 58 procent (červen 2022).