Cena ojetých vozů stagnuje či klesá. Podle prodejců ale není jisté, že zlevňování vydrží

Události ČT: Cena ojetých vozů se zastavila (zdroj: ČT24)

Několikaletý růst cen ojetých vozů se podle některých prodejců zastavil. Najdou se i modely, které dokonce zlevňují. Důvodem je jednak odkládání nákupů, v případě dovozu ze zahraničí pak slabší euro. Zatímco u aut prodaných v Česku je zlevnění nepatrné, za hranicemi je pokles výraznější. Prodejci ale upozorňují, že není jisté, zda tento trend vydrží.

„Poslední dva roky byl trend růstu cen zhruba tři procenta měsíčně, poprvé v červnu jsme zaregistrovali pokles cen vozů. Například Octavia z roku 2017 poklesla o půl procenta měsíčně, kdežto Škoda Superb nebo Passat až o dvě procenta měsíčně,“ přibližuje obchodní ředitel autobazaru Zbyněk Müller.

„Od začátku roku se střední hodnota ojetin nabízených na českém sekundárním trhu pohybovala někde mezi 185 až 190 tisíci korunami. Data za první polovinu července zatím ukazují, že cenový medián se snížil na současných 179 tisíc korun,“ dodává výkonný ředitel autocenter Luboš Vorlík.

V Německu pak průměrná cena aut starých do pěti let klesla mezi prvním a druhým čtvrtletím o téměř deset procent. I to je jeden z důvodů, proč ojeté vozy začínají zlevňovat i v Česku. „Důvodem je primárně pokles poptávky, tento pokles je způsoben několika faktory - jedním z nich je sezónnost. Druhým důležitějším faktorem je současná ekonomicko-geopolitická situace,“ vysvětluje Müller. 

Není jisté, zda zlevňování vydrží

Kvůli stále rostoucí inflaci lidé nákup auta více zvažují nebo rovnou odkládají. Jestli to udrží ceny ojetin dlouhodobě níž, není podle prodejců zatím jisté. „V tuto chvíli nelze predikovat, jestli se jedná jen o současný výkyv nebo trvalejší proces,“ potvrzuje Vorlík. 

„My očekáváme, že toto nastalé zlevňování nebude dlouhodobým trendem, protože důvody, které vedly ke zdražování, neustálému zvyšování cen ojetých vozů, nepominou ani v nejbližší budoucnosti,“ přidává se Müller.

Co se u zákazníků zatím nemění, je oblíbenost modelů Škoda i u ojetých aut. Častěji také, i kvůli vysokým cenám pohonných hmot, vyhledávají alternativní pohony. Někteří prodejci proto očekávají, že hybridy a elektromobily se budou prodávat stejně často jako auta s tradičním pohonem už za dva až tři roky.