Španělsko uvalí mimořádnou daň na energetické firmy a banky

Španělská vláda v letech 2023 a 2024 mimořádně zdaní energetické firmy a banky. V úterý to podle agentury Reuters řekl premiér Pedro Sánchez. Země tak chce obyvatelům pomoct s inflací a s drahými energiemi.

Akcie španělských bank jako Sabadell a Caixabank po oznámení premiéra klesly až o osm procent a vzaly s sebou dolů i akcie ostatních evropských finančních domů – Deutsche Bank nebo BNP Paribas.

Vláda očekává, že v letech 2023 a 2024 získá každý rok dvě miliardy eur (49 miliard korun) z daně z mimořádných zisků energetických společností dosažených v tomto a příštím roce. Od dočasné daně pro finanční instituce si slibuje roční výnosy 1,5 miliardy eur, řekl v úterý v parlamentu premiér.

Vláda hodlá také postavit byty v Madridu

Sánchez uvedl, že inflace je způsobená do značné míry ruskou invazí na Ukrajinu a je pro Španělsko největší výzvou. Přirovnal ji k „vážné nemoci naší ekonomiky, která ožebračuje všechny, zejména nejzranitelnější skupiny“.

Premiér také oznámil dávku 100 eur (2460 korun) měsíčně jako doplňková stipendia pro studenty starší 16 let, kteří již stipendia dostávají. Ohlásil zavedení bezplatné vícenásobné jízdenky na příměstské vlaky a vlaky na středně dlouhých tratích v období od září do konce prosince. Vláda rovněž plánuje postavit v Madridu 12 tisíc bytů.

Mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností už dříve zavedla Británie a podobné opatření oznámilo i Maďarsko. Česká vláda nyní debatuje o zavedení zvláštní daně na nezaslouženě zvýšené zisky firem, mimo jiné právě těch energetických, které je získaly vnějšími okolnostmi, a nikoli iniciativou a inovacemi.