Měli bychom šetřit a pomoci nejohroženějším skupinám, říká ekonomka Horská

Helena Horská byla hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Plošná pomoc je špatná, protože inflaci těžko předhoníme, a budeme ji tak jen přiživovat a dorovnávat, myslí si hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka poradního sboru předsedy vlády Helena Horská. Trvá na konkrétní cílené pomoci zaměřené na nejohroženější skupiny obyvatel. Pokud čelíme krizím, jako jsou vysoké ceny energií, potravin, nedostatek materiálů, tak v této těžké situaci vždycky musíme volit, co musíme mít, a ne to, co je hezké mít, uvedla Horská v Interview ČT24.

„Vypadá to, že bohužel ani u březnové inflace v blízkosti třinácti procent neskončíme. My se budeme ještě během dalších dvou měsíců pohybovat směrem vzhůru, a jak říká i Česká národní banka, můžeme se klidně přiblížit k patnácti procentům. My tento vývoj můžeme velmi těžko odhadovat,“ konstatovala Horská.

Inflace by měla v druhé polovině roku zpomalovat, ale i základní scénář počítá pro příští rok s šesti procenty, což je podle ekonomky stále velmi vysoké číslo. A varuje, že pokud vláda zvolí plošnou pomoc, bude inflaci přiživovat. Přitom bude dál zvyšovat výdaje státu o částky, které nejsou úplně nutné z hlediska sociálního smíru.

Členka poradního sboru předsedy vlády dává přednost cíleným opatřením. Ta plošná totiž mají zpětný dopad na růst životních nákladů. Kritizovala předchozí vládu, že během covidu dala peníze lidem, kteří je nepotřebovali. Ti je pak utratili za spotřebu nebo uložili na účtech, což nyní pomáhá živit českou inflaci.

Jak pomoci domácnostem?

Nabízí opačný přístup: „Může se jít přes daňový systém, abyste peníze zbytečně nevybírala a pak je složitě nerozdělovala. Jedno z opatření, které je právě diskutováno, je daňový bonus. Pomůže nízkopříjmovým a zároveň je motivuje k práci.“

Diskutuje se také o tom, jestli zvýšit některé přídavky pro děti a rozložit dávky jinak, protože rodiny s více dětmi nebo samoživitelky patří k nejohroženějším skupinám. V případě důchodců Horská vzpomenula, že na ně pamatoval zákon o valorizaci penzí.  

Lidé podle ekonomky pocítí konkrétní kroky vlády ve svých peněženkách během léta, nejpozději na podzim.