Na boj s inflací „nasměrovala“ vláda 74 miliard, většinu podpory ale Češi teprve pocítí

Události: Většinu podpory na boj s inflací Češi teprve pocítí (zdroj: ČT24)

Česká televize spočítala, že vláda od začátku roku poslala lidem na boj s vysokou inflací necelých patnáct miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom mluví o tom, že kabinet „nasměroval“ k občanům celých 74 miliard. Téměř 60 z uvedených 74 miliard ale lidé teprve dostanou během letošního roku, například navýšením důchodu nebo snížením spotřební daně z pohonných hmot.

Stát chce podle premiéra Fialy pomoci lidem ohroženým vysokou inflací. „Aby si mohli poradit s ekonomickými obtížemi, s energiemi a s dalšími věcmi, tak jsme k nim nasměrovali 74 miliard korun. A to vlastně šlo k těm, kteří to nejvíc potřebují,“ uvedl Fiala ve velikonočním vydání internetového pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily.

Pomoc se dotýká daní i důchodů

Do vládní pomoci zahrnuje pět základních kroků, například dvojí letošní zvýšení důchodů za celkem 49 miliard, vyšší daňové slevy na poplatníka za 15 miliard nebo růst životního a existenčního minima za dvě miliardy.

Už příští týden by měli poslanci schvalovat zrušení silniční daně nebo snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Oba návrhy by měly bez problémů projít. Třeba nižší daň z pohonných hmot mají řidiči platit od začátku června.

Česká televize spočítala, že reálně vláda zatím poslala důchodcům 9,4 miliardy a lidem klesly daně o 3,75 miliardy. Celkem tedy obyvatelům Česka ulevila o necelých 15 miliard. Na velkou většinu ze slibovaných 74 miliard ročně tak lidé ještě čekají. „O většině těch peněz bylo už rozhodnuto, k lidem už od ledna směřují nebo budou směřovat v příštích měsících,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kroky zmírňující dopady inflace
Zdroj: ČT24
Kroky zmírňující dopady inflace
Zdroj: ČT24

Opozice: Fiala si přivlastňuje zásluhy minulé vlády

Opoziční strany tvrdí, že vláda si přivlastňuje i kroky, které sama neprosadila. Třeba hnutí ANO argumentuje tím, že růst důchodů od letošního ledna – nad rámec zákona – navrhla ještě předchozí, Babišova vláda.

„ODS, TOP 09, hnutí STAN a pirátská strana nehlasovaly pro toto navýšení a dnes to pan premiér uvádí jako pomoc nasměrovanou lidem,“ tvrdí někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Navýšení základní slevy na poplatníka, což lidem pomohlo od Nového roku, ještě schvalovala sněmovna v minulém období,“ upozorňuje i Jan Hrnčíř z SPD.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) situaci vidí podobně jako premiér. „Od začátku tohoto roku vláda uvolnila směrem k občanům na faktickou pomoc téměř osmdesát miliard korun,“ říká. Fialova vláda uvažuje i o dalších krocích, které by měly dopady inflace na české domácnosti zmírnit. Už několik týdnů ministři vyjednávají třeba o dalším zvýšení daňových slev na poplatníka nebo na děti. Ke konkrétní dohodě ale zatím nedospěli.