PRE odpojila první zákazníky, kterým skončil režim DPI, ale situací se nezabývali

O elektřinu přijde 185 z odběrných míst, kam proud dodávala Pražská energetika coby dodavatel poslední instance. Společnost oznámila, že přistoupila k odpojování těch klientů, kteří včas neodešli z režimu DPI, nekomunikují a ani za odběr elektřiny neplatí. V řádu týdnů rozhodnou o odpojení také další dodavatelé poslední instance.

Od loňského podzimu ukončilo činnost několik dodavatelů energií včetně Bohemia Energy s 900 tisíci zákazníky. Jejich klienti skončili u dodavatelů poslední instance, k nimž patří na území hlavního města i Pražská energetika. V režimu DPI mohli zůstat půl roku, v případě Bohemia Energy byla lhůta do 17. dubna.

Před Velikonocemi nicméně u PRE jako dodavatele poslední instance zůstávalo ještě na 350 odběratelů. Kolem svátků část z nich situaci vyřešila, ale část těch zbylých nyní o elektřinu přijde.

„Zůstává nám v režimu DPI stále 185 zákazníků, kteří nekomunikují a za odběr elektřiny neplatí. K jejich postupnému odpojování jsme přistoupili v tomto týdnu a budeme pokračovat i v dalších dnech. Tedy v první fázi jde o klienty odebírající, nekomunikující a neplatící,“ konstatoval mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Další DPI začnou odpojovat v řádu týdnů

Dodal, že dalších 175 klientů sice přešlo z DPI na standardní smlouvu, ale neplatí za odběr. I jim podle Hanzelky hrozí, že příští měsíc již nerozsvítí. „Ještě ponecháváme lhůtu k uhrazení plateb a k odpojování bychom následně přistoupili začátkem května,“ poznamenal.

PRE začala zákazníky, kteří nevyřešili své „propadnutí“ k DPI, odpojovat jako první. Dodavateli poslední instance jsou z energetických společností kromě PRE ještě ČEZ a E.ON, ti s odpojením spíše vyčkávají, mohli by však o něm rozhodnout v příštích týdnech.

Mluvčí ČEZu Alice Horáková uvedla, že tato polostátní firma měla po uplynutí termínu beze smlouvy přes dva tisíce zákazníků. Podle Horákové začalo ale 720 z nich přechod z DPI řešit v posledním týdnu.

Bohemia Energy, která byla největším uskupením nezávislých dodavatelů energií, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. K dodavatelům poslední instance byli její zákazníci převedeni k 17. říjnu.

Lidé, kteří od Bohemia Energy – či dalších dodavatelů, již skončili po ní – odebírali elektřinu, skončili u ČEZu, E.ONu a PRE. Odběratelé plynu přešli k Pražské plynárenské, Innogy nebo E.ONu. Přechod byl automatický, a to podle regionu.