Škodu Auto bude řídit Klaus Zellmer, píše Automobilwoche

Českou automobilku Škoda Auto od 1. července povede současný šéf prodeje značky Volkswagen (VW) Klaus Zellmer. Předtím působil přes dvacet let u automobilky Porsche. Ve funkci předsedy představenstva Škody Auto nahradí Thomase Schäfera. S odvoláním na své zdroje to uvedl německý magazín Automobilwoche. Schäfer od začátku dubna převzal provozní řízení značky VW, zároveň ale do konce června povede i Škodu Auto.

Škoda, která stejně jako značka VW patří pod koncern Volkswagen, by v těchto dnech měla výběr nového šéfa podle očekávání oznámit. Týdeník Škodovácký odborář v únoru uvedl, že ve hře o šéfa Škody je devět uchazečů.

Automobilwoche zhruba před týdnem napsal, že v užším výběru jsou již jen dva kandidáti, v pátek pak uvedl, že vítězem výběru se stal Zellmer. „Shodně to uvádí několik zdrojů,“ tvrdí magazín.

Thomas Schäfer do čela české automobilky přišel v srpnu 2020, z funkce tak odejde téměř po dvouletém působení. V březnovém rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) uvedl, že chce, aby si mateřský koncern Volkswagen vybral pro vybudování továrny na automobilové baterie Českou republiku. Schäferovu podporu označil FAZ za dárek na rozloučenou.

Zellmer působil v automobilkách Porsche i Volkswagen

Čtyřiapadesátiletý Klaus Zellmer začínal v roce 1994 kariéru jako projektový manažer v Institutu pro automobilový průmysl (IFA) v Nürtingenu. O tři roky později nastoupil do automobilky Porsche.

Zde působil postupně jako asistent představenstva, oblastní a projektový manažer, vedoucí marketingu a v letech 2010 až 2015 byl šéfem představenstva tohoto stuttgartského výrobce sportovních aut. Od roku 2015 do roku 2020 byl šéfem zastoupení značky ve Spojených státech. Poté přešel do automobilky Volkswagen, kde působil jako šéf prodeje, marketingu a poprodejních služeb.

Po Bernhardu Maierovi, který byl předsedou představenstva Škody Auto v letech 2015 až 2020, by Zellmer byl druhým šéfem mladoboleslavské automobilky, který původně působil jako vrcholový manažer u Porsche.