Cizinci z neunijních zemí už neskryjí evropský majetek v daňových rájích, navrhuje europarlament

Reportáž: Rozkrývání ruských majetků (zdroj: ČT24)

Evropské instituce se snaží zefektivnit postih osob spojených s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina. Evropský parlament navrhuje, aby se cizinci z neunijních zemí, kteří chtějí na území EU pořídit nemovitost, nesměli schovávat za firmy s anonymními vlastníky – právě krytí daňovými ráji totiž pro své evropské investice využívají ruští oligarchové.

Nemovitostí s ruskou stopou je v tuzemsku celá řada. Tajné služby a Finanční analytický úřad ministerstva financí podle informací České televize v současnosti prověřují například vlastnickou strukturu karlovarského hotelu Quisisana – lázeňský resort si v minulosti koupil někdejší moskevský primátor Jurij Lužkov a jeho žena Jelena Baturinová. Ta ovšem následně převedla firmu, která hotel vlastní, na kyperskou společnost s anonymními vlastníky, a na reálného majitele tak nejde dohlédnout.

Podobné poměry tuzemským úřadům komplikují protiruský postup a efektivní uvalování sankcí přijímaných kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Vlastnictví nemovitostí přes anonymní firmy by měla zamezit novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou navrhují evropské úřady a posuzují jednotlivé členské země Evropské unie včetně Česka.

„Úprava by pomohla k lepšímu mapování zahraničního vlivu v České republice a zároveň by bylo možné identifikovat případná bezpečnostní rizika,“ sdělil právník Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Anonymní firmy nyní v rámci protiruských sankcí prověřuje Finanční analytický úřad. „V první vlně se prověřovala konta v bankách a pak přichází druhá fáze, která je samozřejmě složitější, to znamená zjistit provázanost jednotlivých podnikatelských subjektů,“ řekla mluvčí státní kasy Michaela Lagronová.

Majetky z trestné činnosti

Česko se kromě firem na sankčním seznamu EU chce zaměřit také na ruské podnikatele, kteří v zemi legalizovali peníze pocházející z trestné činnosti. To je i případ české firmy, kterou vlastnil Lužkov a jeho žena. Lužkov totiž v Rusku čelil obviněním z rozsáhlé korupce a zpronevěry – a po policejním zásahu se původní stoupenec Kremlu stal Putinovým kritikem.

Lužkov zemřel před třemi lety a jeho podnikání převzala manželka. Podle webu investigace nicméně byli oba napojeni na takzvanou solncevskou mafii, jež vznikla v 90. letech na předměstí Moskvy a zbohatla zejména na vydírání. V Česku měla skupina napojená na solncevskou mafii centrum v restauraci U Holubů.

Po policejní razii v polovině 90. let úřady hlavní hybatele gangu vyhostily, stále tu ale mají řadu nemovitostí, zejména v okolí Dolních Břežan. Hlavním představitelem v Česku byl Anatolij Katrich. Po vyhoštění se opakovaně pokoušel vrátit kvůli údajným investicím. „Chtěl se do této republiky vrátit a investovat zde kapitál v řádech desítek miliard korun,“ uvedl jeho právník Milan Staněk.