Nezaměstnanost za leden stoupla jen o desetinu bodu, Česko je na 3,6 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Bez práce bylo 267 076 lidí, zhruba o 9 tisíc více než o měsíc dříve. Počet volných míst je ale stále vyšší. Zaměstnavatelé jich na konci ledna nabízeli 351 680. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, informoval Úřad práce.

Nezaměstnanost v lednu roste pravidelně. „Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství,“ uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Do evidence přibývali i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání.

Přibližně u tří čtvrtin volných pracovních míst nyní zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, více než 70 procent pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Přetrvává zájem o zaměstnance převážně ve výrobě, v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. Poptávka po nových zaměstnáních je i v horských střediscích.

Průměrný věk uchazečů o zaměstnání je 43,7 roku. „Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění. A i v průběhu uplynulých 12 měsíců došlo pouze k mírným změnám,“ uvedl ÚP.

Bez práce byli nejčastěji lidé s nižší kvalifikací, především s vyučením bez maturity a se základním vzděláním. Pokud jde o profese, nejvíce je v evidenci úřadů práce pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, a to zhruba 80 tisíc.

Nejlépe Pardubický, nejhůře Moravskoslezský a Ústecký

Nejnižší nezaměstnanost byla na konci ledna v Pardubickém kraji, kde činila 2,6 procenta. Následuje Praha s 2,7 procenta. V hlavním městě je zároveň nejvíce volných míst, zaměstnavatelé jich nabízejí více než 88 500. Naopak nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Bez práce tam bylo v lednu shodně 5,3 procenta lidí.

Mezi okresy je nejmenší podíl lidí bez práce v okrese Praha-východ, a to 1,2 procenta. Pod dvě procenta se vešly ještě okresy Praha-západ, Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou. Na opačném konci žebříčku je Karvinsko, kde nezaměstnanost činí 8,6 procenta. Na Bruntálsku je to 6,8 procenta, na Mostecku pak 6,5 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v lednu celkem 90 021 osob, což představuje třetinu všech uchazečů o zaměstnání. V průměru to bylo 9273 korun měsíčně.

V meziročním srovnání je letos situace na trhu práce lepší. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta, bez práce bylo téměř 309 tisíc lidí. V lednu 2020, tedy ještě před začátkem epidemie koronaviru, byla nezaměstnanost 3,1 procenta a práci nemělo zhruba 230 tisíc lidí.

Budou chybět lidi, upozorňují analytici

„Trh práce se dostal do předpandemické kondice dřív než ekonomika sama, což nedává dobré perspektivy pro letošní rok podnikům, které se potýkají s nedostatkem pracovní síly. Zbylou nadějí pro ně většinou je jen zájem cizinců, který podporuje i nedávné posílení koruny vůči měnám zbytku regionu,“ komentuje statistiky hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle generálního ředitele personální agentury Randstad Česká republika Jaceka Kowalaka není lednový nárůst míry nezaměstnanosti nijak překvapivý, protože nastává v určité míře každý rok.

„Prvním důvodem je pokles poptávky po sezonních pracovnících, a to zejména v obchodech a ve skladech, které po prosincovém náporu již nebývají tolik vytížené. Kromě toho s koncem roku končí i řada pracovních smluv, které ne vždy musejí být prodlouženy,“ uvedl. Zároveň upozornil, že poptávka po pracovnících je ze strany firem obrovská, takže najít nové uplatnění je zpravidla možné ve velmi krátkém čase.

Firmy jako největší současný problém označují nedostatek lidí. „Ještě nikdy v 12leté historii našeho průzkumu CEO Survey neměli šéfové firem z ničeho větší obavy než letos z nedostatku lidí. Trh práce bude letos formovat i vysoká inflace, která povede k růstu mzdových požadavků zaměstnanců. Boj o dobré zaměstnance tak ještě letos zesílí a bude úzce propojen s pokračující digitalizací a proměnou celého trhu,“ předvídá expertka na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika Andrea Linhartová Palánová.