Čínský operátor po 20 letech končí v USA. Regulátor mu zrušil licenci kvůli obavám ze špionáže

Americká Federální komunikační komise (FCC) kvůli obavám ze špionáže zrušila licenci čínské telekomunikační společnosti China Unicom, jejíž americká odnož poskytuje ve Spojených státech služby už dvacet let. Komise pro zrušení hlasovala jednomyslně. China Unicom patří k trojici největších telekomunikačních společností v Číně, na ukončení činnosti v USA má teď šedesát dnů.

Pro zrušení licence firmě China Unicom (Americas) Operations Limited hlasovali čtyři členové FCC, proti nebyl žádný z nich. Firma licenci získala v roce 2002. China Unicom se tak stal zatím posledním čínským operátorem, kterého americký regulátor na základě obav o národní bezpečnost vykazuje z tamního trhu.

Nařízení telekomunikační komise vyžaduje, aby společnost China Unicom Americas ukončila vnitrostátní i mezinárodní telekomunikační služby. Čínské velvyslanectví ve Washingtonu se k rozhodnutí komise prozatím nevyjádřilo.

Právní zástupce firmy zveřejnil stanovisko, v němž čínský telekomunikační podnik označil rozhodnutí federální komise za nepodložené a unáhlené. China Unicom bude podle sdělení „proaktivně bránit práva a zájmy firmy i jejích zákazníků“.

FCC uvedla, že konečným vlastníkem společnosti China Unicom Americas je čínská vláda, která má nad firmou i kontrolu. Firma v USA nabízí širokou škálu telekomunikačních služeb, včetně virtuálních sítí, ethernetového propojení, připojení IP transit či cloudová úložiště.