Důchodová reforma mě naplňuje optimismem, říká Nerudová. Podle šéfa agentury STEM bude těžké zajistit finance

Debata odborníků o plánech vlády Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Novou vládu Petra Fialy (ODS), která ve čtvrtek získala ve sněmovně důvěru, čeká těžké období. Vypořádat se musí například s rostoucí inflací, cenami energií nebo zadlužením státu. Rektorka Mendelovy univerzity v Brně a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová tvrdí, že ušetřit peníze bude těžké. V programovém prohlášení ji ale těší snaha o přijetí důchodové reformy. I na to však bude třeba najít finance. Opatření, která by je zajistila, jsou podle sociologa, ředitele agentury STEM a člena MeSES Martina Buchtíka nepopulární, vládu podle něj čeká nelehký úkol.

Nerudová k programovému prohlášení vlády řekla, že u pětikoalice je logické, že některé body v programovém prohlášení jsou obecnějšího charakteru. „Musím říct, že minimálně část o důchodech mě naplňuje velkým optimismem v tom směru, že bychom konečně po třiceti letech snad mohli být svědky toho, že by mohla být přijata důchodová reforma,“ uvedla. 

Nerudovou však údajně zarazilo to, že se z programového prohlášení nedozvěděla nic o příjmové straně. „Je jasné, že vzhledem k tomu, jak vypadají veřejné finance, jak špatně bude velkému počtu domácností kvůli rostoucím cenám hypoték, elektrické energie a kvůli inflaci, stát bude muset vydávat na pomoc daleko více, než vydával. Z návrhu není patrné, kde na to nalezneme finanční prostředky,“ upozornila. 

Podle Buchtíka vláda nebude mít jednoduchou situaci. Česká veřejnost totiž podle něj nepodporuje opatření, která by peníze do rozpočtu přinesla, jako je zvýšování daní, nižší důchody nebo pozdější odchod do penze. „Pokud chcete vládnout tak, že vyhovíte všem, tak je to nemožné. Politika ale není o tom dělat jenom populární kroky,“ řekl. Míní také, že důchodová reforma zajímá hlavně lidi, kteří už v důchodu jsou. „Bude se ale dotýkat lidí, kterým je dnes třicet, čtyřicet nebo i dvacet let,“ dodal. 

Stačí šetřit na provozních výdajích státu?

Podle Nerudové bude velmi těžké stlačit deficit státního rozpočtu pod tři sta miliard korun, jak si dal za úkol premiér Petr Fiala (ODS). Tvrdí, že v provozních výdajích se dá seškrtat čtyřicet až šedesát miliard.

„Zbytek by skutečně bolel. Nicméně se ukazuje, že minulá vláda předkládala rozpočty, kde byly podhodnocené příjmy, a vždy tam existoval nějaký polštář. Existuje určitá pravděpodobnost, že i v tomto návrhu byly podhodnocené příjmy a že se osmdesát miliard najde,“ řekla. 

Zásadní věcí, kterou by se mělo ministerstvo financí zabývat, je podle Nerudové rozpočet na příští rok. „Bude klíčový, tam se skutečně bavíme o výrazné racionalizaci agend, které vykonává stát, bavíme se i o tom, že deficit by měl být výrazně nižší. Skutečně to nebude jednoduché,“ odhaduje. Dodala také, že se bude muset otevřít otázka daňové reformy, což ale nemusí znamenat zvyšování daní. 

„Zvyšování daní je vždy nepopulární, na tom je asi shoda napříč veřejností. Na zdanění nadnárodních korporací, velkých internetových firem asi shoda bude. Asi je i shoda na tom, aby nedocházelo k vyvádění daní do daňových rájů,“ reagoval Buchtík.

Nerudová nedokáže odhadnout, kolik by se mohlo ušetřit například na provozu jednotlivých ministerstev. Podle ní je nutné rozsáhlé zmapování agend a až poté je prý možné hovořit o proupouštění úředníků. „Škrtání od stolu nepovede ke kýženému výsledku,“ řekla.