Míra inflace v USA je největší za téměř čtyřicet let. Vzrostla na 6,8 procenta

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta. Je nejvyšší za téměř čtyřicet let. Ceny se zvyšovaly u většiny položek, nejvíce zdražily pohonné hmoty, auta, bydlení i potraviny. Výsledek překonal očekávání analytiků. Znamená to, že americká centrální banka by mohla uvažovat o rychlejším ukončení opatření na podporu ekonomiky.

Míra inflace je v USA nejvyšší od června 1982. Index spotřebitelských cen, který měří náklady na širokou škálu položek ve spotřebním koši, se v listopadu 2021 oproti říjnu 2021 zvýšil o 0,8 procenta. Říjnový růst činil 0,9 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, v listopadu činila 4,9 procenta. Proti říjnu se úžeji definovaný index spotřebitelských cen zvýšil o 0,5 procenta proti růstu o 0,6 procenta v předchozím měsíci.

Analytici v anketě společnosti Dow Jones v průměru očekávali, že celková míra inflace za listopad vystoupí jen na 6,7 procenta. U jádrové inflace počítali s růstem na 4,9 procenta.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA proti loňskému jaru výrazně klesl. Nyní se pohybuje kolem nejnižších hodnot od roku 1969. Analytici předpokládají, že Spojené státy zakončí letošní rok silným hospodářským růstem.

Vysoká inflace tak zůstává největším problémem, který ohrožuje úplné zotavení americké ekonomiky z krize, kterou loni na jaře vyvolala pandemie covidu-19.