Kraje sestavují rozpočty na příští rok. Příjmy budou vyšší, přesto většina z nich počítá se schodkem

Události: Kraje sestavují rozpočty na příští rok (zdroj: ČT24)

Kraje schvalují s opatrností rozpočty na příští rok. Jejich příjmy se zvýší díky lepšímu výběru daní, zároveň ale musí šetřit třeba kvůli zdražování energií a dopadům koronavirové epidemie. Návrhy většiny regionů počítají se schodkem.

O hospodaření Středočeského kraje rozhodli zastupitelé v tomto týdnu. „Rozpočet jsme sestavili odvážně, je opravdu velmi proinvestiční. Chceme investovat šest a půl miliardy,“ hlásí středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Omezit hodlá naopak dotování některých vlakových spojů.

V Libereckém kraji rozpočet navýšili a chtějí se vrátit před dobu pandemie. „Došlo k navýšení podílu krajů z rozpočtového určení daní na téměř 9,8 procenta. I díky tomu máme v letošním roce celkové příjmy asi o 400 milionů vyšší, než byl plán,“ pochvaluje si hejtman Martin Půta (SLK).

V pondělí bude o svém hospodaření rozhodovat Královéhradecký kraj, kde chtějí udržet co nejvíc investic. „Budeme spíš počítat s nižšími příjmy. Uvidíme, co s tím udělá rozpočtové provizorium na začátku roku, a budeme reagovat různými rozpočtovými změnami,“ nastiňuje hejtman Martin Červíček (ODS).

Víc peněz na platy i energie

Polovina krajů bude rozpočty schvalovat až ve druhém prosincovém týdnu. Ústecký kraj věří v oživení ekonomiky, počítají zde ale se zvyšováním platů i cen energií. „Budeme podporovat plno věcí, které jsme v letošním roce trošku omezovali,“ plánuje hejtman Jan Schiller (ANO).

Pardubický region chce zase posílit zdravotnictví i dopravu. „Rok 2022 se může jevit jako problémový, proto nechceme přistupovat například k obnově dotačních titulů v původní výši. Chceme být zdrženliví,“ tvrdí pardubický hejtman Martin Netolický (3PK – Pro prosperující Pardubický kraj).

„Všechny náklady nám rostou, včetně energií, takže se nám to nepodařilo udržet na vyrovnané hladině,“ vysvětluje zhruba čtyřsetmilionový schodek v hospodaření hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Dvoumiliardový schodek zatím plánuje Vysočina. Karlovarský kraj mluví o dotacích na silnice i domovy pro seniory a připomíná, že se musí vypořádat s epidemií. „Musíme hradit náklady spojené s covidem, ať je to provoz očkovacích center, nebo nákup ochranných pomůcek. Jde o zhruba jedenáct milionů korun,“ vyčísluje hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Jihomoravský kraj si nechává větší rezervu na mimořádné výdaje, moravskoslezský region hodlá schodek pokrýt třeba ušetřenými penězi z letoška. A jižní Čechy, podobně jako třeba Praha, chtějí investovat hlavně do sociální oblasti a dopravy. Podle náměstka pražského primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) se podařilo zajistit rekordní objem peněz, část z nich půjde na stavbu metra.

V Plzeňském kraji odsouhlasí rozpočet až těsně před Vánoci. Krajská rada už podpořila dvoumiliardový schodek. „Jsme schopni všechny své závazky plnit, a dokonce i v příštím roce počítáme s určitou podporou sportu a obcí,“ ujišťuje náměstek plzeňského hejtmana Pavel Karpíšek (ODS).

Kraje počítají s tím, že během roku ještě může docházet k úpravám rozpočtů.