Zdražování pohonných hmot se zastavilo. Nafta se dostala pod 36 korun

Události: Pohonné hmoty přestaly zdražovat (zdroj: ČT24)

Pohonné hmoty v Česku po dlouhém zdražování mírně zlevnily. Litr benzinu se teď prodává za 37 korun, nafta se dostala pod 36. I když jsou to čísla oproti loňsku stále vysoká, podle odborníků budou klesat, a to hlavně kvůli nižším cenám ropy.

Zatímco před rokem vyšla plná nádrž nafty u nákladního vozidla na víc než třináct tisíc korun, teď už je asi o čtyři tisíce korun dražší.

„Je to jedna z položek, kterou pravidelně sledujeme a promítá se do ceny naší přepravy. Zvýšení a růst nákladů musíme přenést dále na naše klienty,“ konstatovala marketingová manažerka Geis CZ Kristýna Copková. 

Podobně nepříjemný pohled čeká i řidiče, kteří tankují benzin. Během listopadu se jeho ceny dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2012 a třeba ve srovnání s loňským rokem je stále asi o deset korun dražší.

Analytici čekají další zlevnění

Po dlouhodobém růstu cen se ale zdražování zastavilo a oproti minulému týdnu je tu první mírné zlevnění. A podle analytiků ne poslední.

„Pokud se podíváme na to, jak se vyvíjí trh s ropou, tak bychom se v příštích čtrnácti dnech měli dočkat zlevnění průměrné ceny benzinu někam ke 34 korunám za litr,“ předvídá portfolio manažer Petr Zajíc z Amundi Asset Management.

„Pumpaři jsou ve složité situaci, budou se snažit udržet si vyšší marže. Zatímco jsme viděli rychlé zvyšování cen, tak s tím poklesem cen to bude určitě liknavější,“ dodal hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dalšímu zlevňování ale nahrává i fakt, že Organizace zemí vyvážejících ropu dál zvyšuje těžbu, což tlačí cenu suroviny dolů a s ní by postupně měly klesat také tyhle ceny pohonných hmot.