Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejvýrazněji od ledna 1992

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta a zrychlily růst ze zářijových 9,9 procenta. Byl to jejich nejvýraznější růst od ledna 1992. Zdražování zrychlilo i u dalších výrobců. V zemědělství byly ceny proti loňskému říjnu vyšší o 14,1 procenta, ve stavebnictví o 7,5 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V meziměsíčním srovnání stouply v říjnu ceny průmyslových výrobců o 1,9 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu od ledna 2008. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily rovněž o 1,9 procenta a stavební práce oproti září zdražily o 0,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se v říjnu meziměsíčně zvýšily o půl procenta.

Od února strmě vzhůru

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání rostou od února. Stejně jako v předchozích měsících i v říjnu stouply v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly meziročně vyšší o více než čtvrtinu, chemických látek a produktů o více než 44 procent a dřeva, papíru a tisku téměř o čtvrtinu.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly v říjnu oproti loňsku o 2,8 procenta. Naopak o téměř tři procenta klesly u dopravních prostředků, a to zásluhou zlevnění dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Samotná vozidla naopak meziročně o zhruba dvě procenta zdražila.

Zdražování zrychlilo také u zemědělských výrobců – meziročně na 14,1 ze zářijových 9,5 procenta. Zhruba o čtvrtinu stoupla cena olejnin, o 22,6 procenta u obilovin a o více než jedenáct procent u čerstvé zeleniny. Zlevnilo naopak ovoce a meziročně klesly ceny jatečných prasat.

Ceny stavebních prací se oproti loňskému říjnu dle odhadu ČSÚ zvýšily o 7,5 procenta, zatímco v září po zpřesnění o 6,6 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v říjnu meziročně vyšší o 16,8 procenta.

Vyšší tempo růstu zaznamenaly také tržní služby pro podniky, meziroční zdražování u nich zrychlilo na 1,9 procenta ze zářijových 1,6 procenta. O více než o desetinu vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání. Za reklamní služby a průzkum trhu meziročně stouply o 5,6 procenta. Meziroční pokles o 1,7 procenta statistici zaznamenali u informačních služeb.