Zastavte platby záloh, radí odborníci klientům Bohemia Energy. Dodavatelé hlásí přetížené linky

Události ČT - Řešení krachu Bohemia Energy (zdroj: ČT24)

Odborníci doporučují zákazníkům zkrachovalé společnosti Bohemia Energy zastavit platby záloh na energie, dokud se jim neozvou takzvaní hlavní distributoři. Mezi ty patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Společnosti upozorňují, že zaznamenávají enormní zájem na pobočkách a call centrech. Zároveň dodaly, že zákazníci skupiny Bohemia energy nemusí aktivně vůbec nic dělat, budou kontaktováni a dostanou všechny důležité informace. Lidé si s největší pravděpodobností za služby připlatí. Ceny na trhu jsou aktuálně nejvyšší v historii.

„Po středečním oznámení Bohemia Energy jsme naprosto zahlcení. U všech poboček se tvoří už od rána dlouhé fronty, zahlcená je také naše zákaznická linka. Všechny zákazníky zkrachovalých dodavatelů bychom chtěli uklidnit. V tuto chvíli nás nemusí sami kontaktovat. Poté, co obdržíme informace o jejich odběrném místě, zašleme jim dopis, ve kterém najdou všechny potřebné instrukce a informace,“ řekl mluvčí innogy Pavel Grochál.

„Ačkoli v současné době jsou kapacity naší zákaznické linky maximálně posíleny, linka je hodně přetížená a nestačíme požadavky klientů odbavovat. Naše poradenská centra rovněž řeší dvojnásobné množství dotazů ze strany zákazníků. Ale tato situace není nová, trvá už od minulého týdne. Chtěli bychom klienty požádat, aby byli trpěliví a nevolali nám na již beztak velmi přetížené linky. Víme o vás a postaráme se o vás v co nejkratším možném termínu,“ uvedla mluvčí E.ON Martina Slavíková. 

Lidem se podle předsedy Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislava Trávníčka hlavní dodavatel (čili dodavatel poslední instance) ozve sám během několika dní. Běžně se jedná o pět pracovních dnů, nyní ale dodavatelé přiznávají, že se doba může prodloužit. Cena, za kterou bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Do ní může podle energetického úřadu promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však podle Trávníčka vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují. ERÚ bude výpočet cen pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady, dodal Trávníček.

Vyplatí se srovnávač cen

„Ta cena není výhodná, to je pravda. Bohužel odráží to, co se děje na trhu, odráží kritickou situaci, ale na druhou stranu doporučuji to chvilku přežít –⁠ měsíc, dva –⁠ a jsem přesvědčen, že pak nabídneme výhodnější, vhodnější produkty,“ říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Zákazníci mohou od dodavatelů poslední instance odebírat energie nejdéle půl roku a kdykoli během této doby si mohou vybrat, jestli u nich zůstanou. Smlouvu s Bohemia Energy vypovídat nemusí, o vše by se měl postarat nový dodavatel.

Velkoobchodní ceny elektřiny
Zdroj: ČT24
Velkoobchodní ceny zemního plynu
Zdroj: ČT24

„Smlouva skončí sama o sobě, to znamená, tu už člověk nemusí vypovídat nebo od ní odstupovat. Je jasné, že teď může uzavřít smlouvu novou,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení dTest Petr Šmelhaus.

Zákazník by si podle něj měl najít nového poskytovatele, pokud mu nebude vyhovovat dodavatel poslední instance. „Vždycky je dobré se podívat na srovnání cen, například na stránkách ERÚ je srovnávač, podívat se tam a oslovit ty dodavatele, kteří mají nejvýhodnější nabídky,“ doplňuje Šmelhaus.

Pozor by si ale měli dát na podvody. „Chtěla bych varovat před podomním prodejem a před návštěvami energošmejdů, kteří se zřejmě této situace mohou chytit,“ řekla vedoucí právní poradny dTestu Jana Marková. 

Jak je to s placením záloh?

Klienti skupiny Bohemia Energy musí platit zálohy podle právníků jen do doby, než energie začne dodávat dodavatel poslední instance.

„Plnění ze strany dosavadního poskytovatele energií zanikne až v okamžiku, kdy začne plnit dodavatel poslední instance. Zákazníci musí do okamžiku, do kdy platí smlouva, platit řádně zálohy ze smlouvy,“ dodal advokát z Rada & Partner Ivan Rada. Podle Markové dodavatel poslední instance zároveň zákazníkům předá informace o tom, jak to bude s novými platbami.

Postupné zastavení plateb záloh krachující skupině doporučuje i Energetický regulační úřad a ministerstvo průmyslu a obchodu.

„S ohledem na to, že společnosti skupiny Bohemia Energy entity už ztratily nebo ztratí možnost dodávat elektřinu (14. října 2021) a plyn (17. října 2021), není na místě uvedeným společnostem od uvedených dat dále zálohové platby hradit,“ komentovalo ministerstvo.

Dodavatelé poslední instance by klientům měli oznámit nejen podmínky dodávek, ale také přesné datum, od kdy jim energie dodávají.

Co stálo za pádem

Společnost Bohemia Energy vznikla v roce 2005. Od té doby získala na českém trhu okolo 900 tisíc klientů. Společnost ale působila i v zahraničí. Celkem tak obsluhovala víc než milion lidí. Ještě v loňském roce zaznamenala sedmiprocentní růst, utržila přes 23 miliard korun.

Hlavou Bohemia Energy byl od začátku její zakladatel Jiří Písařík. Toho časopis Forbes letos na jaře zařadil do žebříčku nejbohatších Čechů. Jeho majetek odhadl na víc než osm miliard korun. Po oznámení o ukončení činnosti Bohemia Energy se na strategii, kterou pro svou firmu zvolil, snesla vlna kritiky.

„Nezajišťovali se na velkoobchodním trhu. Počítali s tím, že cena bude plus mínus stále stejná, možná klesající. Jak se křivka zalomila, tak je to prostě velmi rychle zabilo. Ty ztráty byly určitě stomilionové, ne-li miliardové,“ doplnil ekonom z Capitalinked.com Radim Dohnal.