Německou železnici čeká další stávka, osobní vlaky se zastaví v pondělí

Na německé železnici bude další stávka, oznámil šéf odborového svazu strojvedoucích (GDL) Claus Weselsky. Trvat má od soboty do středy, osobní vlaky má postihnout až od pondělí. Odbory hrozily stávkou v případě, že německé dráhy Deutsche Bahn (DB) nepředloží novou nabídku na zvýšení mezd. Naposledy němečtí strojvedoucí stávkovali od 11. do 13. srpna.

Stávka začne v sobotu v 17 hodin v nákladní dopravě a potrvá do středečních dvou hodin ráno. Osobní vlaky se zastaví v pondělí ve dvě ráno. Stávka se dotkne i spojů s Českem. V pondělí a úterý nebudou vypraveny přímé spoje mezi Prahou a Berlínem, vlaky z ČR budou končit v Drážďanech.

Weselsky uvedl, že odbory při stanovení termínu stávky přihlédly k tomu, že železnici čeká víkend, kdy se na cesty vydává velké množství lidí. „Do budoucna to už ale nebudeme moci zaručit,“ poznamenal.

Ačkoli poslední stávka železniční dopravu ochromila a na dálkových spojích jezdil jen každý čtvrtý vlak, Deutsche Bahn nepovažovaly protest za úspěšný. Mluvčí DB Achim Stauss to vysvětlil tím, že z 20 tisíc strojvedoucích stávkovalo jen 5400.

Weselsky to označil za manipulaci s čísly, protože třetina strojvedoucích byla na zákonem nařízeném odpočinku a další třetina měla dovolenou či pracovní volno.

Vyšší mzdy a výhodnější kolektivní smlouva

GDL chce stávkou dosáhnout zvýšení mezd přibližně o 3,2 procenta a jednorázového příspěvku kvůli dopadům pandemie 600 eur (více než 15 200 korun). Podle údajů Deutsche Bahn vydělává německý strojvedoucí včetně přídavků a vánočního bonusu od 44 000 do 52 500 eur ročně (1,18 milionu až 1,33 milionu korun). Průvodčí pobírají 37 000 až 50 000 eur za rok a lidé, kteří prodávají lístky u okének, si přijdou na 33 000 až 41 500 eur za rok.

Deutsche Bahn navýšení platů v zásadě neodmítá. S odboráři se ale rozchází ohledně délky platnosti nové kolektivní smlouvy. Zatímco dopravce chce, aby smlouva platila 40 měsíců, odboráři požadují pouze 28 měsíců a pak její nové vyjednání.